Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Desať rokov vo vláde najmocnejšieho diktátora: Kim Čong-un je na kritickej križovatke

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Príliš mladý. Príliš slabý. Príliš neskúsený. Od chvíle, keď sa Kim Čong-un pred desiatimi rokmi po náhlej smrti svojho otca Kim Čong-ila ujal moci, sa mu podarilo vyvrátiť všeobecné pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho prvé pokusy o rozšírenie brutálnej dynastickej nadvlády jeho rodiny nad Severnou Kóreou, napísala agentúra AP.

Analytici predpovedali, že by sa KĽDR po smrti Kim Čong-ila mohla dočkať nejakej obdoby regentskej vlády, kolektívneho vedenia alebo dokonca vojenského prevratu. Ale Kim Čong-un akékoľvek pochybnosti rozdrvil s pomocou stoviek popráv a čistiek zameraných proti členom vlastnej rodiny i predstaviteľom „starej gardy“.

Toto nemilosrdné upevnenie moci spolu s budovaním nadživotného kultu svojej osobnosti, ktorá sa zdá byť ako stvorená pre starostlivo vedenú televíznu propagandu, umožnilo Kimovi dať jasne najavo, že jeho moc je absolútna.

V piatok uplynulo desať rokov od chvíle, keď smrť Kim Čong-ila otvorila jeho najmladšiemu synovi Kim Čong-unovi cestu k moci. Na prvého severokórejského diktátora nového tisícročia ale možno ešte len teraz čakajú najťažšie chvíle jeho vlády, ktoré mu prinášajú súbeh drvivých medzinárodných sankcií proti KĽDR, pandémie covidu-19 a rastúce ekonomické problémy krajiny.

Ak Kim nedokáže dodržať sľub, ktorý dal verejnosti, že bude rozvíjať ako program jadrových zbraní, tak umierajúcu ekonomiku - čo však mnohí odborníci považujú za nemožné - môže to znamenať značné problémy pre jeho ďalšiu vládu.

Po miernom hospodárskom raste, ktorý sa mu niekoľko rokov darilo dosahovať vďaka obchodu a trhovo orientovaným reformám, nasledovalo od roku 2016 sprísnenie medzinárodných sankcií po tom, čo Kim Čong-un urýchlil svoju snahu o získanie jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu, ktoré by mohol namieriť na Spojené štáty a ich ázijských spojencov.

V rokoch 2018 a 2019 sa Kim hrial vo svetle reflektorov celosvetovej pozornosti vďaka summitom s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ale teraz uviazol doma a zápasí s úpadkom ekonomiky, ktorý zhoršilo uzavretie hraníc v dôsledku pandémie.

Rokovania s Washingtonom sú už viac ako dva roky na mŕtvom bode po tom, čo sa mu z Trumpa nepodarilo vymámiť toľko potrebné zmiernenie sankcií. Zdá sa, že vláda Trumpovho nástupcu Joea Bidena nemieni usilovať o akúkoľvek dohodu so Severnou Kóreou, kým Kim Čong-un neprejaví ochotu ukončiť svoj program jadrových zbraní; o tom ale severokórejský vodca hovorí ako o „drahocennom meči“ a najväčšej záruke prežitia krajiny.

Zatiaľ má síce Kim stále situáciu pevne pod kontrolou, ale zdá sa čím ďalej tým menej pravdepodobné, že dosiahne svoje dva deklarované ciele, ktorými je súčasne udržanie programu jadrových zbraní a zabezpečenie prosperity pre svoje zbedačené obyvateľstvo. Tieto ciele Kim vytýčil pri svojom prvom verejnom prejave vo funkcii vodcu KĽDR na začiatku roku 2012, kedy sľúbil, že si Severokórejčania "už nikdy nebudú musieť uťahovať opasky".

Podľa Pak Won-kona, profesora severokórejských štúdií na Soulskej univerzite Ewha, môže spôsob, akým bude Kim v nasledujúcich rokoch hospodáriť, rozhodnúť o dlhodobej stabilite jeho vlády a možno aj o budúcnosti jeho rodinnej dynastie.

"Program jadrových zbraní, ekonomika a stabilita režimu sú vzájomne prepojené. Ak sa nevyrieši jadrová otázka, ekonomika sa nezlepší, a to by mohlo otvoriť priestor pre nespokojnosť a nepokoje v severokórejskej spoločnosti," povedal Pak.

Kim zúfalo potrebuje dosiahnuť zrušenie sankcií, ktoré proti KĽDR presadili Spojené štáty, aby mohol vybudovať ekonomiku krajiny poškodenú desiatkami rokov zlého hospodárenia a agresívnych vojenských výdavkov. Úľava od sankcií však nemusí prísť, pokiaľ Kim nepodnikne konkrétne kroky na denuklearizáciu.

Napriek svojej ochote organizovať summity so severokórejským vodcom, neprejavil Donald Trump vôľu ustúpiť v otázke sankcií, ktoré označil za hlavnú páku, ktorú Washington na Pchjongjang má. A ťažko povedať, či sa Kim niekedy dočká ďalšieho amerického prezidenta, ktorý by bol ochotný s jeho krajinou jednať rovnako ako Donald Trump.

Americko-severokórejská diplomacia sa však rozpadla po druhom summite vo februári 2019, kedy Američania odmietli požiadavku KĽDR na podstatné zrušenie sankcií výmenou za demontáž starnúceho jadrového zariadenia, čo by znamenalo, že sa KĽDR vzdá len časti svojho jadrového potenciálu.

Jeden z hlavných ekonomických cieľov Kim Čong-una sťažila celosvetová pandémia choroby covid-19, kvôli ktorej KĽDR uzavrela hranice, a ochromila tak obchod s Čínou – svojim jediným významným spojencom. Podľa juhokórejskej rozviedky sa ročný obchod Severnej Kórey s Čínou do septembra 2021 znížil o dve tretiny na 185 miliónov dolárov.

Severokórejských predstaviteľov tiež znepokojuje nedostatok potravín, prudko rastúce ceny tovaru a nedostatok liekov a ďalších základných životných potrieb. V krajine sa preto podľa juhokórejskej rozviedky urýchlilo šírenie chorôb prenášaných vodou, ako je brušný týfus.

Viac o téme: VládaSankcieUSADonald TrumpKim Čong-unKĽDRJoe BidenDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu