Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Afganistan nie je najväčší problém: Táto krajina má byť 50-krát nebezpečnejšia pre celý svet!

Pakistanský premiér Imran Chán a vtedajší afganský prezident Ašraf Ghaní počas stretnutia v Kábule v novembri 2020. Zobraziť galériu (7)
Pakistanský premiér Imran Chán a vtedajší afganský prezident Ašraf Ghaní počas stretnutia v Kábule v novembri 2020. (Zdroj: TASR/Mohammad Ismail/Pool Photo via AP)

KÁBUL/ISLAMABAD - Od pádu Kábulu do rúk radikálneho islamského hnutia Taliban obviňujú kritici amerického prezidenta z toho, že znížil globálne postavenie Ameriky, posilnil Taliban a jeho spojencov z teroristickej siete al-Kájda. Joseph Biden sa vraj otočil chrbtom k americkým spojencom a opustil Afgancov, ktorí riskovali svoje životy, aby pracovali pre Američanov.

Z týchto VIDEÍ sa dá zúfalstvo krájať: Bezradní Afganci sa pripútali k podvozku lietadla, strašný koniec!

Je ale potrebné pridať ešte jeden pravdepodobný následok nepodareného amerického odsunu z Afganistanu: Posilnený Pakistan, kde Talibanu naklonení generáli a celá škála džihádistických skupín teraz nabrali nový vietor do plachiet, napísal v komentári spravodajský server The Wall Street Journal.

V Pakistane oslavovali triumf islamu

V oficiálnych vyhláseniach Pakistan uvádza, že podporuje mierové riešenie v Afganistane. Ale ak na svete existuje nejaké hlavné mesto, kde bolo víťazstvo Talibanu prijaté so sotva skrývanou škodoradostou, potom to bol Islamabad.

Premiér Imran Chán ocenil Afgancov, že "zlomili putá otroctva". Na sociálnych sieťach generáli vo výslužbe a stúpenci Talibanu ospevovali triumf islamu - a vôbec im nevadilo, že aj zvrhnutá afganská vláda označovala svoju krajinu za "islamskú republiku".

Imran Chán
Zobraziť galériu (7)
Imran Chán  (Zdroj: TASR/AP Photo/B.K. Bangash)

Exiloví Pakistanci na sieti zdieľajú videonahrávku z roku 2014, v ktorej Hamíd Gul, bývalý šéf pakistanskej vojenskej spravodajskej služby (ISI), hovorí pred divákmi v televíznom štúdiu: "Až sa bude písať história, bude v nej stáť, že ISI porazila Sovietsky zväz v Afganistane s pomocou Ameriky. A potom bude nasledovať ďalšia veta: ISI s pomocou Ameriky porazila Ameriku."

USA naliali do Pakistanu miliardy dolárov

Je pochopiteľné, prečo majú fanúšikovia Talibanu škodoradosť. V rokoch 2002 až 2018 poskytla americká vláda Pakistanu viac ako 33 miliárd dolárov pomoci vrátane zhruba 14,6 miliárd dolárov v rámci takzvaných "podporných koaličných fondov", ktoré vyplatil Pentagón pakistanskej armáde. V rovnakom období sa Pakistan staral o zlyhanie amerických snáh v Afganistane tým, že tajne ukrýval, vyzbrojoval a cvičil bojovníkov Talibanu.

"Ocitli sme sa v neuveriteľne bizarnej situácii, keď platíte krajinu, ktorá vytvorila vášho nepriateľa, aby ste proti tomuto nepriateľovi mohli bojovať," povedala WSJ v telefonickom rozhovore Sarah Chayesová, bývalá poradkyňa šéfa Spoločného zboru náčelníkov štábov. "Ak ste chceli vyhrať vojnu, mali ste zakročiť v Pakistane. Ak ste chceli vykonávať operácie v Afganistane, mali ste upokojiť Pakistan," dodala.

Dvojitá hra Pakistanu

Od pakistanských generálov vyžadovalo víťazstvo v "dvojité hre" - ostentatívne pomôcť Amerike, zatiaľ čo tajne podporovali jej nepriateľov - dosť obratnosti. Občas sa zdalo, že spadla klietka - zvlášť v roku 2011, keď príslušníci americkej vojenskej námornej jednotky SEAL zabili Usámu bin Ládina, vodcu al-Kájdy, v bezpečnom útočisku neďaleko pakistanskej vojenskej akadémie.

Ale vlády v USA, či už republikánske alebo demokratické, odmietali prijať opatrenia, ktoré by mohli prinútiť Pakistan, aby si svoju podporu Talibanu rozmyslel.

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (7)
Usáma bin Ládin  (Zdroj: TASR/AP Photo/Mazhar Ali Khan, File)

Washigton pred Pakistanom vždy cúvol

Nápady, ako je násilné vytvorenie denuklearizovaných zón Pakistanu, uvalenie sankcií na vojenských činiteľov, zabránenie v cestách a štúdiu na Západe pre činiteľov ISI a ich rodiny, zbavenie Pakistanu fraškovitého označenia "zásadný spojenec mimo NATO" a jeho zaradenie na zoznam krajín podporujúcich terorizmus, sa nikdy nedostali ďalej ako do správ expertných skupín a mudrovania médií.

Washington vždy cúvol v obave z nestability vo viac ako 200-miliónovej krajine disponujúcej jadrovými zbraňami. "Pakistan je samovražedný útočník veľkosti celej krajiny," dodala Chayesová. "Správa, ktorú Islamabad vysiela, znie: 'Ak sa k nám priblížite  príliš blízko, tak sa odpálime'."

Joe Biden
Zobraziť galériu (7)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Generáli sú pri chuti

Teraz sa svet tej nestability pravdepodobne tak či tak dočká. Zatiaľ síce víťazstvo Talibanu naplní desiatky rokov dlhú snahu pakistanskej armády získať "strategický význam" kontrolou Afganistanu. Ale to generálov neuspokojí - to len povzbudí ich apetít.

Pred útokmi z 11. septembra 2001 využívali Talibanom kontrolovaný Afganistan ako výcvikový priestor pre anti-indické džihádistické skupiny, ako je Laškare tajjaba. Afganistan tiež poskytol ISI spôsob, ako od seba odvrátiť zodpovednosť za teroristické útoky vystopované na území pod kontrolou chránencov pakistanskej vojenskej spravodajskej služby.

Afganistan nie je najväčší
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

Vzhľadom na tesné spojenie Talibanu so skupinami, ako je al-Kájda a Laškare tajjaba, môžu len tí, kto úmyselne predstierajú naivitu, veriť uisteniu Talibanu, že nedovolí, aby bolo afganské územie využívané k útokom na iné krajiny.

Extrémna interpretácia islamu

Symbolický význam armády fanatikov, ktorí zahanbili svetovú superveľmoc, sa dá len ťažko preháňať. V pakistanskej armáde sa posilní vplyv tých, ktorí sa na Afganistan pozerajú nielen z geopolitického hľadiska, ale aj ako na naplnenie náboženského projektu zakoreneného v extrémnej interpretácii islamu, ktorý sa vyhýba akémukoľvek západnému vplyvu.

Bývalý pakistanský senátor a bojovník za práva Paštunov Afrasiab Chattak v telefonickom rozhovore pre WSJ upozornil, že v Pakistane je zhruba 36-tisíc madrás - náboženských škôl, z ktorých sú niektoré militantné. "Rovnaké miesta, z akých sa zrodil Taliban, produkujú podobných ľudí v Pakistane," povedal. "A tiež v Pakistane sa budú usilovať o moc," dodal.

Evakuovaní Afganci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana)

Čakajú USA a svet ťažké časy?

Začiatkom roku 2009, keď afganský prezident Hamíd Karzai naliehal na vtedajšieho viceprezidenta Joa Bidena, aby Američania zasiahli proti útočiskám Talibanu na pakistanskej strane hranice, Biden údajne rázne odmietol s tým, že "Pakistan je pre USA päťdesiatkrát dôležitejší". Ako prezident by sa mohol Joe Biden presvedčiť, že je Pakistan päťdesiatkrát nebezpečnejší ako pre Spojené štáty aj pre celý svet.

Viac o téme: USAAfganistanPakistanJoseph Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu