Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poľský premiér kritizuje Lukašenkov režim: Bielorusko chce vyvolať celoeurópsku migračnú krízu

Poľský premiér Mateusz Morawiecki Zobraziť galériu (3)
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok obvinil Bielorusko, že organizuje prílev migrantov do krajín EÚ, čím sa snaží vyvolať celoeurópsku migračnú krízu. Postup Minska označil za provokáciu, informovala poľská agentúra PAP.

Poľsko a pobaltské štáty opakovane tvrdia, že režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka sa ich zámerne snaží destabilizovať tým, že na ich hranice dováža migrantov.

Poľský premiér kritizuje Lukašenkov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: AP Photo/Mateusz WodziĹ„ski)

"Režim Alexandra Lukašenka si vybral zlé hranice, keďže Poľská hranica je - a bude - dobre chránená," povedal novinárom Morawiecki po stretnutí s predstaviteľmi poľskej pohraničnej stráže, armády a polície vo východopoľskej pohraničnej obci Kužnica. "Lukašenkov režim si vybral poľsko-bieloruskú hranicu za miesto pre provokáciu, v rámci ktorej tlačí Iračanov smerom k poľským hraniciach... títo ľudia sú len nástrojom jeho zahraničnej politiky," povedal Morawieczki.

Medzi Poľskom a Bieloruskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michal Kosc)

Ubezpečil pritom, že jeho vláda je pripravená zaistiť bezpečnosť Poľska a ochrániť jeho obyvateľov pred rizikom masovej migrácie, ktorú sa snaží podnecovať Lukašenko.

Koncom mája bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že jeho krajina v reakcii na tvrdšie západné sankcie už nebude brániť migrantom postupovať ďalej do EÚ. Odvtedy krajiny so spoločnými hranicami s Bieloruskom, najmä Litva, zaznamenávajú dramatický nárast počtu migrantov. Zvýšený migračný tlak z bieloruského územia zaznamenáva aj Poľsko, pričom tamojšia vláda dlhodobo uplatňuje voči utečencom reštriktívnu politiku.

Viac o téme: MigrantiPoľskoBieloruskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu