Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Srdcervúci obraz, ktorý obletel svet: VIDEO Zúfalý otec v Kábule dáva svoje dieťa vojakovi

Zúfalý otec odovzdáva svoje dieťa vojakovi.
Zúfalý otec odovzdáva svoje dieťa vojakovi. (Zdroj: YouTube/ The Telegraph)

KÁBUL - Žiadny iný obrázok nevyjadruje toľko zúfalstva ako ten, ktorý teraz obletel celý svet. Na letisku v Kábule odovzdali rodičia americkým vojakom dieťa cez plot zaistený ostnatým drôtom, aby sa mohlo dostať do bezpečia. Keď sa odvážili urobiť tento krok, nevedeli, či ho ešte niekedy uvidia. Medzitým však mala byť zachránená aj zranená matka a otec. Tisíce ďalších Afgancov stále dúfajú v príležitosť opustiť krajinu po nástupe Talibanu k moci. Na letisku a v okolí je chaos a násilie.

Už piaty deň pokračuje nápor ľudí, ktorí sa chcú dostať na letisko v Kábule. Napriek všetkým nebezpečenstvám. Poradca afganskej misie pri OSN v USA na Twitteri napísal, že vo štvrtok na medzinárodnom letisku Hamida Karzaja došlo k streľbe do rodinného príslušníka. V piatok utrpel strelné poranenie Nemec - civil - cestou na letisko.

Podľa americkej armády sa krajinu stále pokúša opustiť 6 000 ľudí - Afganci a cudzinci, ktorých evakuácia zďaleka nie je úplná.

ROZHOVOR Lekár Obaidullah z Afganistanu: Taliban mi zabil brata! Pandémiu na Slovensku politici zneužívajú

Mnoho ľudí sú s nervami na konci. Ako uviedol očitý svedok agentúry DPA, pri vchode do civilnej časti letiska strieľali bojovníci Talibanu do vzduchu a bili ľudí ich bičmi, aby ich odohnali.

Časový tlak narastá: USA skutočne chcú dokončiť stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu do 31. augusta. Evakuačné misie iných ozbrojených síl, napríklad nemeckého Bundeswehru, však závisia od ochrany, ktorú v súčasnosti poskytuje 5 200 amerických vojakov. Po nástupe Talibanu k moci sa v súčasnosti nielen Nemecko pokúša dostať krajanov a miestnych z Kábulu z krajiny, ale cesta cez afganské hlavné mesto sa pre tých, ktorí hľadajú ochranu, stáva bojom o prežitie.

Posledné správy hovoria o tom, že odovzdané dieťa je už opäť s otcom.
 

Viac o téme: DieťaLetiskoKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu