Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vodcovia krajín G7 sa dohodli na virtuálnom summite: Hlavnou témou bude situácia v Afganistane

Joe Biden počas svojej reči o situácii v Afganistane Zobraziť galériu (2)
Joe Biden počas svojej reči o situácii v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Virtuálny summit vodcov krajín G7 o situácii v Afganistane sa uskutoční budúci týždeň, dohodli sa v utorok americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson. Oznámil to Biely dom, ktorý cituje agentúra AFP.

"Dohodli sa, že budúci týždeň sa uskutoční virtuálne stretnutie lídrov G7, s cieľom prediskutovať spoločnú stratégiu a prístup," uviedol Biely dom vo vyhlásení. Biden a Johnson diskutovali aj o potrebe úzkej spolupráce medzinárodného spoločenstva v súvislosti s "poskytovaným humanitárnej pomoci a podpory pre utečencov a iných zraniteľných Afgancov," pokračuje vyhlásenie Bieleho domu.

Kancelária predsedu britskej vlády skôr v utorok informovala, že Johnson svoj úmysel virtuálne zvolať vedúcich predstaviteľov krajín G7 telefonicky tlmočil nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. "Je potrebné dohodnúť sa na spoločných medzinárodných normách v oblasti ľudských práv, ktoré bude musieť dodržiavať akákoľvek budúca vláda Talibanu v Afganistane," píše sa v utorkovom vyhlásení Johnsonovej kancelárie.

Angela Merkelová a Boris
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Kay Nietfeld/dpa via AP)

Skupina G7 združuje priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta. Patria do nej Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko. Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Viac o téme: SummitUSAAfganistanVeľká BritániaG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu