Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa sa zmieta v extrémnych horúčavách: Na Sicílii namerali nový rekord, neuveriteľných 48,8 stupňa!

Horúčavy v Európe sa ešte vystupňujú Zobraziť galériu (9)
Horúčavy v Európe sa ešte vystupňujú (Zdroj: SITA/Alberto Lo Bianco/LaPresse via AP, weatheronline.co.uk)

RÍM - Najvyššiu teplotu, aká bola dosiaľ v Európe zaznamenaná, namerali v stredu na meteorologickej stanici pri Syrakúzach na talianskom ostrove Sicília. Nový - dosiaľ oficiálne nepotvrdený - teplotný rekord má hodnotu 48,8 stupňa Celzia, uviedol na Twitteri Manuel Oberhuber, meteorológ rakúskej verejnoprávnej televízie ORF. Aj iné európske krajiny bojujú s vlnou horúčav. Najviac je zasiahnutý juh kontinentu, ktorý ovplyvňuje tlaková výš menom Lucifer.

Slovenskí hasiči prišli na pomoc Grécku: VIDEO Takto úžasne ich privítali miestni obyvatelia!

Taliansko

Oberhuber podľa vlastných slov telefonoval s technikmi v Syrakúzach, aby mu potvrdili výsledky meraní. Ako uviedli, "nie je dôvod o meraní pochybovať". Spomínaná stanica patrí do siete staníc Sicílskej agrometeorologickej informačnej služby (SIAS).

Európa sa zmieta v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: weatheronline.co.uk)

Predtým, než bude tento rekord oficiálne uznaný, musí ho ešte overiť výbor Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). Potrebné je preskúmať prístrojové vybavenie a okolnosti merania vrátane toho, či boli v okolí zaznamenané podobne vysoké teploty. Extrémnu horúčavu spôsobil silný teplý vietor föhn.

Európa sa zmieta v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Salvatore Cavalli)

Doterajší oficiálny európsky teplotný rekord, ktorý uznáva WMO, bol zaznamenaný v júli 1977 v Aténach a má hodnotu rovných 48 stupňov Celzia. Ako pripomína agentúra AFP, Sicília drží od roku 1999 "neoficiálny" teplotný rekord 48,5 stupňa Celzia.

Európa sa zmieta v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Salvatore Cavalli)

Mimoriadne horúčavy v Taliansku spôsobuje subtropická oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá dostala v anglosaskej jazykovej oblasti meno Lucifer. Vo štvrtok sa zvýši na desať počet talianskych miest, ktoré v dôsledku možného vplyvu horúčav na zdravie obyvateľstva vyhlásia najvyšší stupeň varovania. Okrem iných sa bude týkať miest Terst, Bologna, Bari, Palermo, ako aj metropoly Rím.

Európa sa zmieta v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Salvatore Cavalli)

Denník Der Kurier pripomína, že v dôsledku vlny horúčav vypuklo v uplynulých dňoch a týždňoch v stredomorských krajinách mnoho lesných požiarov, ktoré sa dostali mimo kontroly. Najviac postihnuté je Grécko, požiare sa však šíria i v lesoch, na poliach a čiastočne i v blízkosti obývaných oblastí Talianska. Riziko vzniku lesných požiarov je naďalej vysoké i pre pretrvávajúce sucho a silný vietor.

Španielsko

Až na 40 stupňov vystúpili teploty v stredu v južných a stredných oblastiach Španielska, uviedla agentúra EFE. Veľmi teplé budú do konca týždňa noci i rána. V niektorých častiach krajiny by od štvrtka mali teploty vystúpiť na 44 stupňov Celzia. Podľa hovorcu španielskej meteorologickej služby Aemet čakajú Španielsko "extrémne a na toto letné obdobie nezvyčajne vysoké teploty".

Horúčavy v Španielsku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Veľmi dôrazné varovanie pred horúčavami začne od štvrtka platiť v Katalánsku a Aragónsku. V ďalších ôsmich regiónoch, vrátane Andalúzie či Madridu, to bude dôrazné varovanie. Horúčavy by mali ušetriť len severovýchodné regióny, ako sú Galícia či Kantábria. Ministerstvo zdravotníctva varovalo pred komplikáciami hlavne seniorov a ľudí so zdravotnými problémami.

Španielsky premiér Pedro Sánchez vyzval "k maximálnej spolupráci a opatrnosti" pri prevencii lesných požiarov a ochrane životného prostredia. Poukázal na veľmi vážnu situáciu v Taliansku, Turecku a Grécku, kde pomáhajú aj slovenskí hasiči. V Španielsku je situácia zatiaľ výrazne priaznivejšia.

Horúčavy v Španielsku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Veľký príliv teplého vzduchu z Afriky do Španielska a Talianska spôsobuje tlaková výš nad Stredozemným morom, ktorej talianske médiá dali názov Lucifer. Okrem horúčav sa v Španielsku očakáva tiež piesočný prach zo Sahary.

Chorvátsko

Hasiči dnes majú plné ruky práce aj pri chorvátskom meste Vrpolje v Šibenicko-kninskej župe. Podľa informácií z operačného strediska 112 vypukol požiar najskôr pri železničnej stanici a potom sa rozšíril do borovicového lesa. Bojuje s ním 43 hasičov, 16 vozidiel a dve lietadlá. Informoval portál sibenik.in.

Viac o téme: RekordHorúčavaTeplotySicília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu