Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenskí hasiči prišli na pomoc Grécku: VIDEO Takto úžasne ich privítali miestni obyvatelia!

(Zdroj: FB/Kostas Makrhs)

ATÉNY - Lesné požiare v Grécku pomáhajú hasiť stovky hasičov, ktorí na to využívajú desiatky kusov techniky. Vyslalo ich 22 krajín, za čo im už v nedeľu večer na twitteri poďakoval grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Medzi krajinami, ktoré Grécku pomáhajú zvládnuť najhoršie požiare za desiatky rokov, je aj Slovensko. Ako ukazuje video zverejnené na sociálnej sieti, pri príchode dostali od miestnych obyvateľov srdečné privítanie.

VIDEO Apokalypsa v Grécku: Najhoršie požiare za desaťročia! S plameňmi bojujú stovky hasičov

Najväčšiu pomoc Grécku sľúbilo Francúzsko, a to 243 hasičov, tri lietadlá na hasenie požiarov a 58 kusov inej techniky. Český konvoj mal 15 hasičských vozidiel s 36 hasičmi. Zo Slovenska vyrazilo v nedeľu do Grécka 75 hasičov a 30 kusov techniky. A ako zachytáva nasledujúce video, grécki obyvatelia v mestečku Néos Pírgos im pri príchode dali pocítiť, že sú u nich vrelo vítaní.

Autor záznamu Kostas Makrhs zachytil, ako aj v nočných hodinách slovenskému hasičskému konvoju pri príchode tamojší ľudia tlieskali. "Prišla posila. Dobrá práca, chlapci. Veľa síl," zaželal im pod videom zverejnenom na Facebooku Kostas. Na záberoch vidno, že Slováci obyvateľov na oplátku zdravili blikaním svetiel a trúbením.

Najničivejšie požiare v Grécku za desaťročia

Hasiči dnes už ôsmy deň bojujú s plameňmi na ostrove Eubója, ktorý sužuje jeden z najničivejších požiarov v krajine. Oheň zničil stovky domov a tisícky obyvateľov museli opustiť svoje obydlia, informuje agentúra AFP.

Od 29. júla do 7. augusta zhorelo v Grécku približne 56.655 hektárov lesa, vyplýva z údajov Európskeho informačného systému o lesných požiaroch (EFFIS). 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu