Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na protestoch zadržali desiatky ľudí: Boli medzi nimi novinári, aktivisti či známy režisér

Protesty v kubánskych uliciach
Protesty v kubánskych uliciach (Zdroj: FOTO TASR/AP)

HAVANA - Vyše 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov zatkli na Kube počas nedeľných protivládnych protestov. Viacerých medzičasom prepustili, niektorí sú však stále vo väzbe. S odvolaním sa na viacero zdrojov oboznámených so situáciou o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Kubánske opozičné Hnutie San Isidro zverejnilo v pondelok neskoro večer na Twitteri zoznam 144 ľudí, ktorí boli zadržaní alebo sú nezvestní od nedeľných protestov, v rámci ktorých vyšli tisíce ľudí do ulíc desiatok kubánskych miest a obcí.

Davy demonštrantov skandovali heslá ako "Preč s diktatúrou!". Nedeľné protesty rozhnala polícia. Zhruba 100 demonštrantov sa následne v pondelok večer zhromaždilo v hlavnom meste Havana a vykrikovalo heslá ako "Preč s komunizmom!".

Protesty vypukli spontánne v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Štátna tajomníčka pre záležitosti západnej pologule na americkom ministerstve zahraničných vecí Julie Chungová na Twitteri napísala, že "násilie a zadržiavanie kubánskych demonštrantov a zmiznutia nezávislých aktivistov... nám pripomínajú, že Kubánci draho platia za (svoju) slobodu a dôstojnosť". "Žiadame ich okamžité prepustenie," dodala.

 

 

Medzi zadržanými sú podľa informácií AFP známi disidenti ako Guillermo Fariňas, aktivista a bývalý politický väzeň José Daniel Ferrer či umelec Luis Manuel Otero Alcántara. Posledný menovaný je podľa Hnutia San Isidro vo väzbe už viac ako 32 hodín. V nedeľu bol zadržaný aj divadelný režisér Yunior García, líder protestného hnutia za slobodu prejavu s názvom 27N, ktoré vzniklo po menšom vlaňajšom proteste z 27. novembra. Garcíu v pondelok popoludní prepustili.

Režisér na Facebooku napísal, že ho zadržali, keď so skupinou priateľov žiadal v priestoroch kubánskeho štátneho telerozhlasu ICRT o 15 minút vo vysielaní. García uviedol, že skupinu bezpečnostné zložky zbili a následne previezli do detenčného zariadenia v Havane.

Polícia v pondelok zadržala aj kubánsku korešpondentku konzervatívneho španielskeho denníka ABC Camilu Acostovú. Nový španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares vyzval v utorok kubánske úrady na jej "okamžité prepustenie". Španielsky rezort diplomacie zároveň kubánske orgány požiadal, aby rešpektovali právo občanov na protesty.

Viac o téme: ProtestyNovináriAktivistiHavana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu