Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Europoslanci požadujú trestanie korupcie a prešetrenie užívania eurofondov

Europarlament
Europarlament (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali vo štvrtok uznesenie, v ktorom vítajú Globálny sankčný režim Európskej únie v oblasti ľudských práv, tzv. Magnitského zákon EÚ, a požiadali, aby sa korupcia považovala za trestný čin.

Podľa uznesenia, za ktoré zahlasovalo 584 poslancov, 73 bolo proti a 33 sa zdržalo hlasovania, má korupcia ničivý vplyv na stav ľudských práv a často narúša fungovanie a legitimitu inštitúcií a právny štát ako taký.

Na rozdiel od podobných systémov na celom svete, ako je napríklad americký globálny Magnitského zákon, súčasný Globálny sankčný režim EÚ v oblasti ľudských práv (GHRSR), ktorý bol prijatý v decembri 2020, neoznačuje korupciu v súvislosti s porušovaním ľudských práv ako trestný čin, na ktorý možmo reagovať reštriktívnymi opatreniami.

Parlament chce tento stav zmeniť a naliehavo vyzýva Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh, ktorý rozšíri pôsobnosť GHRSR aj na trestné činy korupcie.Europoslanci sa vyslovili za to, aby mali možnosť označovať  prípady závažného porušovania ľudských práv s cieľom zvýšiť legitimitu sankčného režimu EÚ, a žiadajú v tomto smere inkluzívny proces, ktorý uľahčí poskytovanie podnetov od občianskej spoločnosti.

Podľa uznesenia Európskeho parlamentu by sa taktiež malo prijať hlasovanie kvalifikovanou väčšinou pri prijímaní sankcií v rámci Magnitského zákona EÚ, pretože by to pomohlo účinnejšej implementácii tohto režimu. Zákonodarcovia v uznesení odsúdili akékoľvek protisankcie uvalené na Európsku úniu, jej inštitúcie a poslancov europarlamentu, orgány alebo občanov, a to iba za ich konanie v oblasti ochrany ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu.

Podľa uznesenia je cieľom takýchto protisankcií odradiť EÚ od obrany ľudských práv. Uznesenie spresňuje, že reakcia Európskej únie na takéto odvetné opatrenia tretích krajín musí byť rýchla a koordinovaná. Podľa europoslancov dvojstranné dohody s týmito krajinami nesmú narušiť sankčný rámec EÚ a všeobecne dôveryhodnosť Európskej únii v zahraničnej politike.

Predseda Výboru EP pre zahraničné veci, nemecký europoslanec David McAllister, v tejto súvislosti vyhlásil, že Globálny režim sankcií EÚ v oblasti ľudských práv predstavuje priamy a hmatateľný spôsob, ako reagovať na závažné porušenia ľudských práv a vyvodiť zodpovednosť voči osobám zodpovedným za ich zneužívanie.

"Musí sa stať základným prvkom širšej stratégie EÚ v oblasti ľudských práv a základnou súčasťou nášho súboru nástrojov vonkajšej politiky. Vítam rýchle zavedenie nového nástroja a dúfam, že podporí ciele spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ," uviedol McAllister.

Europarlament žiada okamžité vyšetrovanie narušení mechanizmu eurofondov

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyjadrili poľutovanie nad tým, že Európska komisia odložila uplatňovanie nariadenia o podmienenosti čerpania eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu. Naznačili, že EP by mal pre to eurokomisiu zažalovať na Súdnom dvore EÚ.

Za štvrtkové uznesenie sa vyslovilo 529 poslancov, proti bolo 150 a 14 sa zdržali hlasovania. Poslanci v prijatom dokumente vyjadrili poľutovanie nad tým, že eurokomisia sa rozhodla riadiť nezáväznými závermi Európskej rady z decembra 2020 a odložila uplatňovanie nariadenia o rozpočtovej podmienenosti vypracovaním potrebných usmernení. Podľa pôvodných plánov a na žiadosť EP mala exekutíva EÚ predložiť usmernenia pre uplatňovanie mechanizmu podmienenosti do 1. júna, k čomu však nedošlo.

Poslanci zdôraznili, že usmernenia nemôžu meniť, rozširovať ani obmedzovať text pôvodného nariadenia o rozpočtovej podmienenosti. Zároveň však musia objasniť praktické uplatňovanie legislatívnych ustanovení. Eurokomisia by mala stanoviť "jasný, presný a užívateľsky zrozumiteľný systém" na predkladanie sťažností podľa tohto nariadenia.

Europoslanci vyzvali Európsku komisiu, aby urýchlene vyšetrila akékoľvek možné porušenia zásad právneho štátu, ktoré ovplyvňujú alebo vážne ohrozujú zdravé finančné hospodárenie s rozpočtom Únie. Upozornili, že "situácia v niektorých členských štátoch si vyžaduje okamžitý zásah".

Európski zákonodarcovia privítali list predsedu EP Davida Sassoliho z 23. júna, v ktorom uvádza, že ak eurokomisia nebude konať, Európsky parlament podnikne právne kroky na Súdnom dvore EÚ. Podľa vyjadrenia poslancov europarlament má právo zažalovať exekutívu EÚ za "nekonanie" podľa článku 265 Zmluvy o fungovaní EÚ.

Nariadenie o mechanizme podmienenosti čerpania eurofondov je predmetom žaloby Maďarska a Poľska na Súdnom dvore EÚ. Súd by sa v tejto veci mal vyjadriť do konca tohto roka.

Viac o téme: KorupciaTrestný činEuroposlanciBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu