Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Europarlament žiada EÚ o prísnejšie a širšie sankcie voči bieloruskému režimu

Europarlament
Europarlament (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Európska únia by mala rozšíriť sankcie voči bieloruskému režimu aj na osoby zapletené do núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku a zadržania novinára Ramana Prataseviča. Zhodli sa na tom vo štvrtok v Štrasburgu poslanci Európskeho parlamentu (EP).

Za príslušné nelegislatívne uznesenie hlasovalo 626 poslancov, 16 bolo proti a 36 sa zdržalo hlasovania. Poslanci dôrazne odsúdili únos lietadla spoločnosti Ryanair z 23. mája ako akt štátneho terorizmu a vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie Prataseviča a jeho priateľky Sofie Sapegovej, ako aj všetkých ďalších politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku. Uznesenie vyzýva Radu EÚ (členské štáty), aby čo najskôr uvalila sankcie ma osoby a subjekty v Bielorusku, ktoré boli zapojené do núteného pristátia lietadla a zadržania Prataseviča a Sapegovej na jeho palube.

Členské štáty EÚ by podľa názoru europoslancov mali s maximálnou naliehavosťou pristúpiť k ďalšiemu balíku sankcií proti jednotlivcom a subjektom, ktoré sa zúčastnili alebo podieľali na minuloročných volebných podvodoch či následnom porušovaní ľudských práv v Bielorusku. Sankcionovaní by mali byť prokurátori, sudcovia a zamestnanci orgánov presadzovania práva zohrávajúci úlohu pri represiách, ako aj agenti, ktorí pre režim pracujú v oblasti propagandy, médií, dezinformácií, či jednotlivci podporujúci režim, ako je Marat Markov, ktorý 2. júna urobil rozhovor s Ramanom Pratasevičom v štátnej televízii ONT.

Parlament požaduje aj urýchlené prijatie hospodárskych a odvetvových sankcií zameraných na kľúčové bieloruské podniky pôsobiace najmä v oblasti ropy a ropných produktov, uhličitanu draselného, ocele a drevospracujúceho priemyslu. Bieloruskému režimu musí byť podľa uznesenia striktne odopretá aj finančná podpora, bieloruským bankám odmietnuté nové úverové linky a musia byť zastavené akékoľvek investície do infraštruktúrnych projektov alebo hospodárskych podnikov v Bielorusku.

Poslanci sa zasadzujú aj za opatrenia, ktoré európskym finančným inštitúciám zabránia nadobúdať dlhopisy alebo akékoľvek iné finančné nástroje vydané bieloruskou vládou a jej pridruženými verejnými inštitúciami. Uznesenie EP vyzýva tiež na pozastavenie členstva Bieloruska v medzinárodných športových orgánoch a jeho účasti na medzinárodných športových podujatiach vrátane európskych a svetových šampionátov a olympijských hier v Tokiu. Poslanci vyzvali Úniu európskych futbalových zväzov (UEFA), aby bieloruskej štátnej televízii TVR odňala vysielacie práva na futbalový turnaj EURO 2020 a bezplatne ich pridelila nezávislej televízii Belsat.

Viac o téme: EuroparlamentSankcieBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu