Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Britský minister zdravotníctva rezignoval: Porušil protipandemické opatrenia

Matt Hancock Zobraziť galériu (2)
Matt Hancock (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Pool)

LONDÝN - Britský minister zdravotníctva Matt Hancock rezignoval. V piatok priznal, že porušil pravidlá proti šíreniu koronavírusu, keď sa bozkával a objímal so svojou poradkyňou. Jeho rezignáciu potvrdila kancelária premiéra Borisa Johnsona.

Britské médiá zverejnili videozáznam, na ktorom sa Hancock v rozpore s protiepidemickými opatreniami bozkáva so svojou blízkou poradkyňou. V sobotu o tom informoval britský denník The Guardian. Snímka z bezpečnostnej kamery zachytáva, ako ženatý Hancock objíma a bozkáva svoju kolegyňu z rezortu zdravotníctva, taktiež ženatú Ginu Coladangelovú.

Ako píše The Guardian, predmetná fotka bola údajne zhotovená 6. mája, teda v čase, keď si podľa zákona mali obyvatelia Británie držať odstup od ľudí s ktorými nežijú v jednej domácnosti alebo ktorí nepatria do ich tzv. sociálnej bubliny.

Hancock sa ospravedlnil za porušenie odporúčaní, na ktorých znení sa ako šéf rezortu zdravotníctva sám podieľal. Britský premiér Boris Johnson jeho ospravedlnenie prijal a uviedol, že kauzu "považuje za uzavretú". Minister zdravotníctva však možno neporušil len vládne odporúčania, avšak i zákon. V máji totiž britský zákon zakazoval stretávanie sa dvoch alebo viac osôb vo vnútorných priestoroch. Existovala síce výnimka pre pracovné stretnutia, podľa The Guardian je však otázne, či Hancock intímnu chvíľu s Coladangelovou považuje za súčasť ich práce.

Podobná situácia v Česku 

Hancock nie je jediným ministrom zdravotníctva, ktorý prišiel o kreslo kvôli nedodržiavaniu pravidiel, ktoré sám nastavil. Vlani v októbri na tpto funkciu rezignoval v Česku Roman Prymula potom, čo denník Blesk uverejnil fotografie, ako v nočných hodinách opúšťa reštauráciu. Tieto prevádzky pritom v tej dobe museli byť kvôli koronavírusu uzatvorené. 

Roman Prymula
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/ FTV Prima)

Viac o téme: Minister zdravotníctvaRezignáciaBritániaMatt Hancock
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu