Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Virológ tvrdí: Z databázy vzoriek KORONAVÍRUSU vymazali údaje, chcú utajiť jeho pôvod?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEATTLE - Americký virológ zo Seattlu vo svojej najnovšej správe spochybňuje oficiálnu verziu, podľa ktorej bolo ohniskom súčasnej pandémie trhovisko vo Wu-chane, kde došlo k zootonickému prenosu SARS Cov-2 na človeka a odtiaľ sa začal šíriť ďalej. Dôvodom je údajne fakt, že krátko po vypuknutí pandémie zmizli z databázy National Institutes of Health (NIH) genetické sekvencie tohto vírusu.

Odborníci varujú pred novým variantom KORONAVÍRUSU Delta Plus

Pôvod a začiatky šírenia SARS-CoV-2 zostávajú aj viac ako rok od prepuknutia pandémie zahalené tajomstvom. Vedci, ktorí ho skúmajú, však môžu podľa virológa Jessea Blooma z centra Fred Hutchinson Cancer Center pracovať s nesprávnymi údajmi. Vo svojej správe zverejnenej na portáli bioRxiv totiž uvádza, že krátko po vypuknutí pandémie bolo z databázy National Institutes of Health (NIH) odstránených trinásť genetických sekvencií vírusu. Niektoré z prvých prípadov v čínskom meste Wu-chan sa preto geneticky líšia od variantov, ktoré sa nakoniec rozšírili a spôsobili pandémiu. Bloom už v máji v otvorenom liste v časopise Science žiadal, aby si vedci zachovali otvorenú myseľ pri hľadaní pôvodu vírusu a zohľadnili pravdepodobnosť "teórie náhodného uvoľnenia z laboratória, ako aj zoonotického šírenia", čo opätovne zvýšilo záujem o preskúmanie možnosti úniku z laboratória. Nová správa neprináša do diskusie o pôvode vírusu nič jednoznačné, ale naznačuje, že o prvotnom prepuknutí nákazy existuje stále veľa nejasností.  

Bloomovo vyšetrovanie sa začalo po tom, čo si všimol, že niektoré sekvencie SARS-CoV-2 z počiatku epidémie boli vymazané z online databázy NIH. Údajne ich zhromaždili a nahrali vedci z Univerzity vo Wu-chane ešte pred 30. marcom 2020. Autor správy sa ale dostal k dôkazom, že zhruba v júni v tom istom roku boli určité záznamy odstránené. Vďaka následnému pátraniu sa mu podarilo objaviť ďalšiu štúdiu, ktorú v marci 2020 zverejnili vedci z univerzitnej nemocnice Renmin vo Wu-chane. Obsahovala informácie z chýbajúcej databázy. Ide však len o dáta o špecifických mutáciách vírusov, nie úplné údaje o ich postupnosti. Spolu s týmito kľúčovými údajmi a ďalším zásahom do súborov, ktoré zostali v Google Cloud, sa virológovi podarilo obnoviť trinásť odstránených sekvencií.

Čo z toho môže byť využité?

Izolované genetické sekvencie obsahujú iba niektoré mutácie, ktoré ich oddeľujú od predtým známych skorých sekvencií získaných z Huanan Seafood Market. Práve toto trhovisko bolo označené za miesto, kde došlo k prenosu vírusu zo zvieraťa na človeka. Namiesto toho sú novo získané sekvencie viac podobné príbuzným netopierov s koronavírusmi. Tieto zistenia naznačujú, že vírus cirkuloval vo Wu-chane ešte predtým, ako bol identifikovaný na menovanom trhovisku. "Táto štúdia neposkytuje žiadne ďalšie presvedčivé dôkazy v prospech prírodnej zoonózy alebo laboratórneho úniku. Ukazuje skôr, že existujú ďalšie sekvencie z relatívne skoršieho štádia ohniska, ktoré sú stále neznáme. V niektorých prípadoch sú ich mutácie pravdepodobne evolučne staršie ako vírusy z Huanan Seafood Market," uviedol Bloom. Pokiaľ ide o dôvod, prečo boli sekvencie vymazané, odpoveď nepozná. "Možno preto, aby zostala utajená ich existencia," čím očividne naráža na to, že by Čína mohla zámerne zatajovať informácie o pôvode koronavírusu. 

Virológ tvrdí: Z databázy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Iní vedci však túto myšlienku odmietajú a tvrdia, že keď sa diskutuje o možných dôvodoch vypuknutia epidémie, táto správa prechádza do nevedeckých oblastí, ako je napríklad utajovanie. "Jazyk príspevku je neobvyklý, obsahuje značnú mieru domnienok a dohadov, cituje príspevky v blogoch a zdá sa, že smeruje k zámernému zakrytiu údajov o počiatočnej postupnosti z Wu-chanu čínskymi orgánmi. Je to však úplne subjektívne hodnotenie situácie, ktoré bude veľmi ťažké potvrdiť alebo vyvrátiť," poznamenal profesor mikrobiálnej patogenézy Andrew Preston z Univerzity v Bath.

Viac o téme: KoronavírusWu-chanCOVID-19James Bloom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu