Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Prípady smrti po zaočkovaní: Štúdia odhalila krutú pravdu o vakcinácii starších ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemeckí vedci riešia otázku, prečo vo februári zomreli na Covid-19 dvaja zaočkovaní obyvatelia domova dôchodcov. Je to dostatočný dôvod na to, aby sa všeobecne preskúmala účinnosť očkovania u starších ľudí. Berlínska nemocnica Charité to teraz urobila a dospela k dôležitým zisteniam o priebehu imunizácie.

Vedci z berlínskej Charité našli vysvetlenie, prečo v domovoch dôchodcov a opatrovateľských ústavoch napriek dvojitému očkovaniu stále prepukajú nákazy koronavírusom. Imunitný systém starých ľudí reaguje na očkovanie menej efektívne ako u mladších ľudí, uviedla Charité po dvoch štúdiách publikovaných v časopise Emerging Infectious Diseases. (Tu a tu sú obidve štúdie.)

KORONAVÍRUS Pri očkovaní mali odhaliť niečo neuveriteľné: FOTO Táto žena šokovala lekárov!

Je preto obzvlášť dôležité, aby boli zdravotnícky personál a návštevníci imunizovaní. Okrem toho musia zostať aj dôležité hygienické opatrenia a testy. V strednodobom horizonte je možnosťou posilňovacie očkovanie pre starších ľudí, aby sa zlepšila ich ochrana proti koronavírusu.

KORONAVÍRUS Prípady smrti po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AFP - Michal Cizek)

Starší ľudia sú naďalej ohrození

Pre účely vyšetrovania vedci od februára pracovali na ohnisku nákazy v berlínskom opatrovateľskom zariadení. Okrem 11 sestier bez úplnej ochrany očkovaním bolo okolo 20 obyvateľov infikovaných Sars-CoV-2 vo variante alfa (B 1.1.7). Všetci okrem štyroch boli úplne očkovaní vakcínou Biontech/Pfizer. Štyria neočkovaní ochoreli tak vážne, že museli byť hospitalizovaní. Iba asi tretina očkovaných mala príznaky ako kašeľ alebo dýchavičnosť. Podľa Charité zomreli dvaja zaočkovaní obyvatelia, pravdepodobne však nie len kvôli Covidu-19.

„Na jednej strane z tohto ohniska vidíme, že očkovanie chránilo obyvateľov domova ako celok, pretože priebeh ochorenia bol oveľa miernejší,“ hovorí Victor Corman, zástupca vedúceho konzultačného laboratória pre koronavírusy vo virologickom ústave. „Zvýšený počet infekcií zároveň jasne ukazuje, že vakcína niekedy nie je úplne účinná u starých ľudí.“

KORONAVÍRUS Prípady smrti po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

U starších ľudí je tvorba protilátok pomalšia

V druhej štúdii výskumný tím porovnával imunitnú odpoveď na vakcínu Biontech/Pfizer u pacientov starších ako 70 rokov so skupinou zamestnancov Charité, ktorí mali v priemere 34 rokov. Krvné analýzy preukázali, že len tri týždne po prvej dávke sa u približne 87 percent tých mladších vyvinuli protilátky proti Sars-CoV-2. Medzi staršími to bolo iba okolo 31 percent.

WHO má jasno: TOTO je recept, ako znížiť riziko šírenia variantov KORONAVÍRUSU

Mesiac po druhej dávke mali takmer všetci očkovaní mladí ľudia (99 percent) v krvi špecifické protilátky. Medzi staršími ľuďmi to bolo okolo 91 percent. U starších osôb navyše protilátky dozrievali pomalšie, takže boli menej schopné viazať vírus. Slabšia bola aj druhá dôležitá oblasť imunitnej odpovede, odpoveď T-buniek.

„Naša štúdia ukazuje, že u starších ľudí sa imunitná odpoveď po očkovaní významne oneskoruje a nedosahuje úroveň mladých očkovaných osôb,“ sumarizuje Leif Erik Sander, výskumník vakcín z Kliniky so zameraním na infektológiu a pneumológiu.

Viac o téme: SmrťOčkovanieImunitaStarí ľudiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu