Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Dánsko nebude používať jednu z vakcín: Záujem o ňu má táto krajina

Vakcína od Johnson & Johnson
Vakcína od Johnson & Johnson (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki napísal svojej dánskej kolegyni Mette Frederiksenovej list a ponúkol jej, že od Dánska kúpi nadbytočné vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson proti ochoreniu COVID-19. Píše o tom v stredu portál Polsatnews.pl.

Webová stránka podľa agentúry PAP odkazovala na krátky premiérov list zo 4. mája, v ktorom napísal: "V uplynulých dňoch som si všimol, že Dánsko sa rozhodlo, že nebude používať vakcínu Johnson & Johnson na domácom trhu. Ak by sa Dánsko rozhodlo predať niektoré zo svojich zásob, Poľsko je pripravené ich odkúpiť." Morawiecki dodal, že pre Poľsko a Poliakov by to bolo niečo viac než vzájomne výhodná transakcia. "Znamenalo by to gesto solidarity posilňujúce naše partnerstvo," napísal v zmienenom liste, pričom vyjadril nádej, že dánska premiérka prijme jeho návrh pozitívne.

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac 

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Dánsko v pondelok oznámilo, že pre obavy z vážnych vedľajších účinkov zahŕňajúcich krvné zrazeniny do svojej národnej očkovacej kampane nezahrnie vakcínu od amerického výrobcu Johnson & Johnson. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) i Európska agentúra pre lieky (EMA) túto vakcínu na použitie schválili. V EÚ je zatiaľ určená pre ľudí vo veku od 18 rokov.

Viac o téme: DánskoOčkovanieVakcínaPoľskoKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu