Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Lengvarský nemá problém so zverejnením zmlúv k vakcínam, je to však na Európskej komisii

Minister Vladimír Lengvarský
Minister Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nemá problém s tým, aby boli zverejnené aj ostatné zmluvy na nákup vakcín proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to počas hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR. Poznamenal ale, že rámcové zmluvy vyjednávala Európska únia, preto je zverejnenie zmlúv v gescii Európskej komisie (EK).

"Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR k zmluvám prístup má a pokiaľ bude dostatočný tlak vyvinutý aj na EK, tak si myslím, že zmluvy môžu byť zverejnené," dodal. Lengvarský ozrejmil, že nákup a kontrahovanie vakcín proti ochoreniu COVID-19 prebieha formou spoločného obstarávania EÚ, ktorá v mene členských štátov všetky predmetné zmluvy negociovala a podpísala.

"Z tohto dôvodu zverejnenie akýchkoľvek zmlúv s jednotlivými producentmi vakcín proti ochoreniu COVID-19 vyrokovaných pomocou spoločného obstarávania EÚ je plne v gescii samotnej EK," vysvetlil s tým, že špecifické podmienky vyrokovala komisia v režime utajenia, preto boli špecifiká komisiou označené za dôverné. Dodal, že výnimkou je zmluva na nákup vakcín od spoločnosti AstraZeneca, pri ktorej došlo k čiastočnému zverejneniu a text je dostupný na stránke EK.

Ozrejmil tiež, že v prípade Slovenskej republiky celkové obmedzenie sprístupnenia informácií o rámcových zmluvách EK vyplýva zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám. "Zo strany MZ SR boli špecifiká ako aj rámcové zmluvy označené za zmluvy, ktorým účelom je hospodárska mobilizácia, a teda neboli zverejnené," skonštatoval a odvolal sa na príslušný paragraf v zákone.

Viac o téme: OčkovanieZmluvaVakcínyBratislavaKoronavírusVladimír Lengavrský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu