Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína uvalila sankcie na piatich europoslancov vrátane Slovenky Miriam Lexmann

Europslankyňa Miriam Lexmann
Europslankyňa Miriam Lexmann (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PEKING - Čína v pondelok ohlásila sankcie voči 10 európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré údajne poškodzujú čínske záujmy. Ide o reakciu Pekingu na sankcie voči čínskym predstaviteľom a subjektom, ktoré v pondelok prijala EÚ v súvislosti s represiami voči ujgurskej menšine. Informovala o tom agentúra AFP.

Čínsky rezort diplomacie sankcie EÚ okamžite odsúdil a ohlásil odvetné opatrenia: medzi sankcionovanými osobnosťami je aj päť poslancov Európskeho parlamentu vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann. Pondelňajšie rozhodnutie ministrov zahraničných vecí EÚ je podľa Pekingu založené len na "klamstvách a dezinformáciách" a je hrubým zásahom do vnútorných záležitostí Číny.

Ďalšími europoslancami, na ktorých Peking uvalil sankcie, sú Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphaël Glucksmann a Ilchan Kjučjuk. Sankčné opatrenia sa vzťahujú aj na nemeckého výskumníka Adriana Zenza, ktorého správy o zaobchádzaní s Ujgurmi v čínskej provincii Sin-ťiang boli terčom ostrej kritiky Pekingu. Tieto osobnosti a ich rodinní príslušníci budú mať zakázané cestovať do Číny, Honkongu a Macaaa a vykonávať s nimi súvisiace finančné transakcie.

Sankcionované boli aj štyri inštitúcie: Politický a bezpečnostný výbor Rady EÚ, Podvýbor európskeho parlamentu pre ľudské práva, nemecký Inštitút pre čínske štúdie a dánska nadácia s názvom Aliancia demokracií. Aké konkrétne opatrenia sa budú vzťahovať na tieto subjekty, Peking neuviedol. Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie schválili v pondelok v Bruseli prijatie sankcií voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právneho subjektu v súvislosti so zásahom Pekingu proti ujgurskej menšine.

EÚ zaviedla reštriktívne opatrenia týkajúce sa porušovania ľudských práv v Číne vôbec prvýkrát od masakry na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) z júna 1989. Rozhodnutie o sankciách padlo počas minulotýždňových rokovaní veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER).

Sankcie EÚ voči Číne sú oprávnené

Uvalenie sankcií EÚ voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu v súvislosti s potláčaním práv ujgurskej menšiny v tejto krajine je oprávnené. Uviedla to v pondelok slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), voči ktorej Čína v rámci odvety za krok EÚ zaviedla sankcie.

"Oceňujem dlhoočakávaný krok EÚ voči Číne, ktorý dnes ministri zahraničných vecí schválili v Bruseli. Situácia v regióne Sin-ťiang v Číne je alarmujúca a mnohí odborníci potvrdili, že spĺňa všetky charakteristické znaky genocídy," uviedla europoslankyňa v reakcii na rozhodnutie čínskej strany.

Lexmann bola ako členka Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC) spoluiniciátorkou Vyhlásenia o správach systémového mučenia a sexuálneho zneužívania v internačných táboroch Sin-ťiang na severovýchode Číny. Zároveň vystupuje ako spoluautorka rezolúcie EP k návrhom riešení situácie v Hongkongu, ako i spomínanej oblasti Sin-ťiangu.

"Ak sa voči tejto situácii jasne nevymedzíme, staneme sa morálne spoluzodpovední za zneužívanie ľudí ako otrokov pri výrobe produktov, ktoré končia na našom trhu. Ide o obrovský prešľap, ktorý nemôžeme tolerovať. V Európskom parlamente dlhodobo požadujem, aby sa začalo medzinárodné vyšetrovanie týchto zločinov proti ľudskosti," spresnila Lexmann, ktorá oceňuje, že EP prijal uznesenie o zohľadňovaní ľudskoprávnej situácie pri rozhodovaní o investičnej dohode s Čínou.

Podľa jej slov je poľutovaniahodné, že Čína namiesto riešenia situácie reaguje hrozbami a protisankciami aj voči europoslancom. "Ak bude aj naďalej pokračovať v tomto duchu, dá jasne najavo, že nie je konštruktívnym partnerom, ale rivalom, ktorý podkopáva základné hodnoty a princípy, ktoré sú základom medzinárodnej spolupráce,“ reagovala Lexmann.

Predseda EP David Sassoli sa zastal europoslancov, ktorých Peking sankcionoval. Počas osobného stretnutia s troma z nich spresnil, že pre EÚ je otázka ochrany ľudských práv nielen základom zmlúv, na ktorých funguje, ale princípom, ktorý bude vždy silne obraňovať.

Svojej straníckej kolegyne sa zastal aj europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom slovenskej delegácie EPP v zákonodarnom zbore EÚ. Podľa jeho vyhlásenie "ide o obyčajnú pomstu", pretože Čína nechce upustiť od porušovania ľudských práv svojich občanov, čo EP dlhodobo kritizuje.

"Rada EÚ zaviedla sankcie proti predstaviteľom Číny, Ruska a ďalších krajín, ktorí sa preukázateľne podieľajú na porušovaní ľudských a občianskych práv. Ide o nezákonné zatýkania, internácie v táboroch, šikanu a násilie na politických oponentoch. Čína v reakcii na to zaviedla sankcie na viacerých poslancov Európskeho parlamentu, aj z našej politickej skupiny. Je rozdiel, keď sú na sankčnom zozname skutoční páchatelia a keď sú na ňom ľudia, ktorí na zločiny poukazujú. Europarlament a ani Európska ľudová strana sa nenechajú vydierať a vždy budeme o stave ľudských práv vo svete hovoriť pravdu," uviedol Štefanec.

Viac o téme: EuroposlankyňaSankcieČínaMiriam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu