Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sankcie Pekingu voči dvom americkým občanom sú neopodstatnené, hovorí Blinken

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu zdôraznil, že odvetné sankcie Číny voči dvom členom americkej komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu v súvislosti s narastajúcim sporom ohľadne prístupu Pekingu k moslimským Ujgurom sú "neopodstatnené" a iba prispejú k preskúmaniu genocídy v provincii Sin-ťiang. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pokusy Pekingu o zastrašenie a umlčanie tých, ktorí vystupujú proti porušovaniu ľudských práv a základných slobôd, iba prispievajú k narastajúcemu medzinárodnému skúmaniu genocídy a zločinov proti ľudskosti v Sin-ťiangu," uviedol Blinken. Čínska vláda v sobotu ohlásila sankcie voči dvom Američanom, členovi kanadského parlamentu a kanadskému parlamentnému výboru pre ľudské práva. Ide tak o poslednú reakciu Pekingu na pondelňajšie koordinované sankcie EÚ, Británie, Spojených štátov a Kanady voči čínskym predstaviteľom a subjektom v súvislosti s porušovaním práv tamojšej moslimskej menšiny Ujgurov v provincii Sin-ťiang.

Čína v reakcii na sankcie krajín Západu namierené voči štyrom čínskym predstaviteľom uvalila sankcie na desať európskych predstaviteľov a štyri subjekty. Na protest proti sankciám Pekingu si čínskych veľvyslancov predvolali Taliansko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Dánsko či Litva. Najnovšie Peking na zoznam sankcionovaných osôb pridal aj dvoch členov americkej komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu Gayle Manchinovú a Tonyho Perkinsa, ako aj kanadského poslanca Michaela Chonga.

Na tieto osoby a kanadský parlamentný výbor sa vzťahuje zákaz obchodovania s čínskymi občanmi a inštitúciami, ako aj zákaz cestovania do Číny, Honkongu a Macaa. Uviedol tak rezort čínskej diplomacie, ktorý zároveň obvinil USA a Kanadu z uvalenia sankcií na základe "fám a dezinformácií". Čínska vláda len v piatok ohlásila sankcie voči deviatim britským osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré podľa nej zlomyseľne šírili klamstvá a dezinformácie v súvislosti s tým, ako Peking zaobchádza s Ujgurmi.

Viac o téme: SankcieUSAČínaPekingAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu