Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán a Čína podpísali dohodu o dlhodobej spolupráci

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

TEHERÁN - Irán a Čína podpísali v sobotu dohodu o dlhodobej spolupráci, oznámila iránska štátna televízia. Zámerom je rozšíriť bilaterálne aktivity v rôznych sektoroch, predovšetkým ekonomickej oblasti, počas najbližších 25 rokov, informovali agentúry DPA a AP.

Dohodu na ceremónii v Teheráne podpísali čínsky minister zahraničných vecí Wang I a šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf. Dokument uzavretý po niekoľkých rokoch rozhovorov otvorí cestu pre miliardové čínske investície v Iráne, ktorý chce výmenou dodávať Pekingu ropu za priaznivé ceny. Súčasťou plánov oboch krajín je aj vojenská spolupráca, no tiež podpora cestovného ruchu a kultúry.

Iránsky prezident Hasan Rúhání označil spoluprácu s Čínou za strategickú s tým, že nová dohoda toto partnerstvo ešte viac prehĺbi. "Želáme si, aby Čína bola významným obchodným partnerom," povedal počas sobotňajšieho stretnutia s Wang Im.

Irán sa nachádza v ekonomickej kríze v dôsledku sankcií, ktoré voči islamskej republike v roku 2018 obnovili Spojené štáty a ktorú zhoršila pandémia koronavírusu. Keďže nový prezident USA Joe Biden sankcie zjavne z krátkodobého hľadiska rušiť nemieni, Teherán sa viac orientuje na Rusko a Čínu, konštatuje DPA.

Pre Irán je dohoda s Čínou prvým takýmto rozsiahlym dohovorom, ktorý uzavrel so svetovou veľmocou. V roku 2001 podpísali Irán a Rusko dohodu o desaťročnej spolupráci najmä v oblasti jadrovej energetiky, ktorú neskôr predĺžili na 20 rokov.

Viac o téme: DohodaSpoluprácaČínaIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu