Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdé slová zdravotnej sestry z preťaženej nemocnice o popieračoch COVIDu: Majú asi úplne vymleté mozgy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

SOKOLOV - Českú zdravotnú sestru z preťaženej sokolovskej nemocnice Luciu Raškovú popierači covidu hrozne štvú. "Najradšej by som im nafackovala," hovorí. Každý deň musí sledovať utrpenie, ktoré chorobu spôsobuje. Niektoré bludy na sociálnych sieťach jej, ako hovorí, úplne drásajú nervy. Ani jej kolegyňa z covidového interného oddelenia, lekárka Alice Novotná, nemá pre popieračov žiadne pochopenie. Ich tvrdenia môžu vo výsledku zabíjať.

VIDEO Lekár (47) opísal pekelný rok s KORONAVÍRUSOM: Zrútil sa mi svet. Myslel som, že neprežijem!

"Všade od tých popieračov počujeme, že je to kampaň, že covid neexistuje alebo že určite nezabíja, a pritom tu vidíte aj mladých chlapov alebo ženy, ako sa bijú o život," hovorí pre ČTK zdravotná sestra, ktorá v sokolovskej nemocnici pracuje už 17 rokov. Ešte nikdy ale nezažila to, čo na začiatku tohto roka, kedy zariadenie naplno zasiahla britská mutácia koronavírusu. Len za január a február v nemocnici zomrelo takmer 200 ľudí, násobne viac ako obvykle v takom období.

Nejde však zďaleka len o štatistiku, ale hlavne o každodennú osobnú skúsenosť s utrpením a smrťou úplne rozličných ľudí s rozličnými príbehmi. "Tí ľudia naozaj existujú, ležia tu. Nálezy na pľúcach sú jasné, tí ľudia sa dusia," hovorí s tým, že na výplody popieračov už sama na sociálnych sieťach ani nereaguje, pretože to podľa nej nemá vôbec cenu. "Mne príde, že majú úplne vymleté mozgy," neberie si servítku.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Aj dnes ju ale občas prekvapí, že takéto komentáre píšu aj ľudia, ktorých dobre pozná. "Ja som si o svojich kamarátoch, ktorých poznám odmalička, myslela, že to sú normálni ľudí, ale potom vidím, čo sú schopní vyplodiť na facebooku za bludy. To je jednoducho na facku. Keby som mohla, tak ich snáď aj sfackujem."

Až tak razantný postup by zrejme nevolila doktorka Novotná, aj keď aj podľa nej sú výroky popieračov úplne "mimo misu". "Štve ma to hrozne. Je to pre mňa nepochopiteľné," dáva najavo svoje emócie. "Tí ľudia sú bez akejkoľvek zodpovednosti a šíria tvrdenia, ktoré môžu vo výsledku zabíjať. Ľudia si to prečítajú, časť ich tomu uverí a inšpiruje ich to nedodržiavať nejaké opatrenia," obáva sa. 

Viac o téme: KoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu