Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Indonézska sopka Merapi opäť eruptuje: VIDEO Vytekajú z nej prúdy lávy

Zo sopky Merapi vyteká láva Zobraziť galériu (2)
Zo sopky Merapi vyteká láva (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

JAKARTA - Na indonézskej sopke Merapi, ktorá patrí k najaktívnejším vulkánom na svete, zaznamenali v piatok erupciu a z jej krátera sa vylialo niekoľko lávových lavín, informovala agentúra AFP.

Sopka sa nachádza v blízkosti mesta Jogjakarta, ktoré je centrom klasickej jávskej kultúry a tradičných remesiel a je preto vyhľadávané turistami. Merapi za posledné dva dni chrlila lávu takmer 20-krát a podľa miestnych seizmológov boli zaznamenané aj stovky menších otrasov.

 

 

Úrady však nateraz nezvýšil stupeň ohrozenia v blízkosti sopky, ľudia by sa mali zdržiavať mimo päťkilometrovej bezpečnostnej zóny vyhlásenej okolo krátera. Varovali aj pred lávou a vulkanickým materiálom, ktorý sopka chrlí do ovzdušia. Tento stav platí od vlaňajšieho novembra, keď miestne úrady zvýšili úroveň varovania pre Merapi na druhý najvyšší stupeň po tom, čo senzory zaznamenali zvýšenú aktivitu sopky. V dôsledku toho obmedzili turizmus i ťažobnú činnosť a evakuovali stovky obyvateľov. Väčšina evakuovaných sa po útlme aktivity vrátila do svojich domovov.

Zo sopky Merapi vyteká
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Trisnadi)

Sopka Merapi patrí medzi najaktívnejšie z viac ako 120 činných indonézskych sopiek. Posledná veľká erupcia Merapi v roku 2010 zabila viac ako 300 ľudí a vynútila si evakuáciu asi 280.000 obyvateľov z okolitých oblastí. Išlo o najsilnejšiu erupciu tejto sopky od roku 1930, keď zahynulo asi 1300 ľudí. Iná explózia - v roku 1994 - si vyžiadala asi 60 životov.

Viac o téme: SopkaErupciaIndonéziaMerapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu