Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Silný odkaz preživšej holokaustu: FOTO Pandémiu covidu-19 prirovnala k vírusu nenávisti

Tova Friedmanová Zobraziť galériu (3)
Tova Friedmanová (Zdroj: SITA/AP)

OSVIENČIM – Tova Friedmanová mala len šesť rokov, keď sa v posledných chaotických dňoch pred oslobodením vyhladzovacieho tábora v Osvienčime ukryla v nemocničnej posteli vedľa tela mladej ženy, ktorá práve zomrela. Tova ležala nehybne, presne tak, ako jej nakázala matka. Nacisti totiž pred opustením tábora chodili od postele k posteli a strieľali všetkých, ktorí ešte žili, napísala agentúra AP. Dnešné 76. výročie oslobodenia bývalého koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime si preživší holokaustu kvôli pandémii covidu-19 pripomínajú virtuálne.

Friedmanovej matkin príkaz zachránil život. Pod prikrývkou síce mohla dýchať len sťažka, ale nikto si ju nevšimol. O niekoľko dní neskôr tak spolu s tisíckami ďalšími väzňami privítala sovietskych vojakov, ktorí 27. januára 1945 nacistický tábor v okupovanom Poľsku oslobodili.

Narodila sa v Osvienčime: FOTO Príbeh ženy, ktorý zobrazuje traumu z najtemnejších čias ľudstva

Osemdesiatdvaročná Friedmanová dúfala, že si dnešné výročie pripomenie spolu so svojimi ôsmimi vnúčatami, a to na mieste niekdajšieho tábora Osvienčim - Brezinka. Friedmanová však kvôli koronavírusu ostala sama doma v americkom New Jersey. Jej varovanie pred nárastom nenávisti však napriek tomu zaznie ako súčasť virtuálneho uctenia Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktoré prichystal Svetový židovský kongres.

Tohtoročné akcie kontrastujú s tým, ako si Friedmanová pripomenula 75. výročie oslobodenia. Na mieste bývalého nacistického tábora sa stretla s ďalšími preživšími a desiatkami európskymi politikmi. Mnoho ľudí, ktorí holokaust prežili, je dnes v Spojených štátoch, Izraeli a ďalších krajinách kvôli pandémii covidu-19 v izolácii. Friedmanovej vlani v marci zomrel manžel a cíti sa preto veľmi osamotená.

Podobne ako ďalší však našla nový spôsob, ako sa spojiť s ostatnými. Svetový židovský kongres zorganizoval pre preživších holokaustu a ich rodiny počas pandémie stretnutia prostredníctvom videokonferencie. A podľa agentúry AP neutícha verva, s ktorou chcú títo ľudia rozprávať svoje príbehy, aby varovali pred nenávisťou a aby sa podobné tragédie neopakovali.

Tova Friedmanová
Zobraziť galériu (3)
Tova Friedmanová  (Zdroj: SITA/AP)

Obdobná nenávisť bola podla Friedmanovej vidieť tento rok 6. januára, keď priaznivci vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na Kapitol. Niektorí z nich mali na sebe oblečenie s antisemitskými heslami ako "Tábor Osvienčim" alebo "6MWE", čo podľa AP v preklade znamená "6 miliónov nebolo dosť" s odkazom na počet Židov, ktorých nacisti zavraždili.

„Bolo to absolútne šokujúce a nemohla som tomu veriť. A neviem, aká časť Ameriky toto cíti. Dúfam, že je to len veľmi malá časť, izolovaná skupina, a nie všadeprítomný pocit,“ zverila sa Friedmanová, ktorá stále verí, že u Američanov a v Spojených štátoch v zásade prevláda dobrota. „Je to krajina slobody. Krajina, ktorá ma prijala,“ povedala.

Vo svojom prednatočenom odkaze, ktorý bude dnes odvysielaný, podľa agentúry AP prirovnáva covid-19 k "vírusu nenávisti". "Vírus antisemitizmu a rasizmu", ak ho ľudia nezastavia, podľa nej "zabije ľudskosť".

Viac o téme: HolokaustOsvienčimPreživší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu