Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecká polícia zastavila antisemitský pochod na západe krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

GELSENKIRCHEN - Polícia v západonemeckom meste Gelsenkirchen zastavila v stredu večer pochod zhruba 180-členného davu demonštrantov smerujúcich k miestnej synagóge, ktorí prostredníctvom megafónov hlásali antisemitské heslá. V noci z utorka na stredu došlo v mestách Bonn a Münster navyše i k páleniu izraelských vlajok, pripomína agentúra DPA.

Polícia použila pri zásahu na nepovolenom zhromaždení obušky, no nikto z protestujúcich zranenia neutrpel. Ústredná rada židov v Nemecku (ZdJ) zverejnila na Twitteri video, v ktorom bolo počuť skandovanie antisemitských výrokov. Premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet v stredu po incidentoch v tamojších mestách ohlásil posilnenie ochrany na všetkých významných židovských miestach. Tieto skutky vyvolali šokované reakcie politikov a spoločnosti.

Izraelskú vlajku ukradli v stredu v noci okolo 23.30 h aj spred budovy kancelárie Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Berlíne, ako uviedla vo štvrtok podľa agentúry DPA hovorkyňa tamojšej polície. Generálny tajomník CDU Paul Ziemiak v stredu večer na Twitteri zverejnil fotografiu zachytávajúcu vztýčenie izraelskej vlajky ako prejav "solidarity s obeťami teroristických raketových útokov" palestínskych militantov. Vlajka mala zostať na budove CDU do piatka 14. mája, čiže do dňa, na ktorý pripadá výročie založenia Izraela.

Dvaja neznámi páchatelia sa okrem toho Molotovovým koktejlom pokúsili zapáliť izraelskú vlajku na radnici v berlínskej štvrti Pankow - k jej poškodeniu však nedošlo. Hovorkyňa dodala, že niektoré inštitúcie nemeckej metropoly vlajky Izraela vztýčili aj pri príležitosti výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Nemeckom. ZdJ vyjadrila v súvislosti s násilnými útokmi na Izrael  hlboké obavy. Pálenie vlajok pred synagógami v Bonne a Münsteri ukazuje, že hrozba pre židovskú komunitu narastá, povedal predseda ZdJ Josef Schuster. "Od občanov Nemecka práve teraz očakávame solidaritu s Izraelom a židovskou komunitou," vyzval. Poznamenal, že Izrael a židia čelia nenávistným prejavom najmä na sociálnych sieťach.

Palestínski militanti z hnutia Hamas od pondelka večera vypálili na Izrael stovky rakiet, pričom o život prišlo sedem ľudí a viac ako 200 utrpelo zranenia. Izraelská armáda zareagovala leteckým bombardovaním pásma Gazy. Ide o najhoršie násilnosti medzi Izraelom a Palestínčanmi od roku 2014. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze zomrelo od pondelka už 83 Palestínčanov a najmenej 487 bolo zranených.

Viac o téme: PochodZastavenieAntisemitizmusPolícia Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu