Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecký prezident Steinmeier si pripomenul výročie oslobodenia koncentračného tábora Buchenwald

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si pripomenul oslobodenie koncentračného tábora Buchenwald Zobraziť galériu (4)
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si pripomenul oslobodenie koncentračného tábora Buchenwald (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

WEIMAR - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si v nedeľu pripomenul 76. výročie oslobodenia koncentračného tábora Buchenwald. Pri tejto príležitosti si uctil pamiatku obetí nacistického režimu a upozornil svojich krajanov na nepredstaviteľné zverstvá, ktoré tam nacisti spáchali. Informovala o tom agentúra AP.

"Bola to nacistická diktatúra a velenie, ktoré boli zodpovedné za najkrutejšie zločiny a genocídu, ale boli to ľudia, Nemci, ktorí to urobili iným ľudským bytostiam," povedal Steinmeier v príhovore v neďalekom meste Weimar. "Vďaka rozmanitosti skupín obetí, ktoré v tábore prišli o život, Buchenwald stelesňuje barbarstvo nacistov, navonok agresívny nacionalizmus tohto režimu, diktatúru v jeho vnútri i rasistický spôsob myslenia," dodal.

Nemecký prezident Steinmeier si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Rovnako ako vlani sa preživší holokaustu a ich rodiny pre koronavírusovú pandémiu týchto spomienkových ceremónií nemohli osobne zúčastniť. Pozostalí z rôznych častí sveta si namiesto toho pripomenuli výročie oslobodenia tábora počas nedeľnej online spomienkovej slávnosti. Tábor Buchenwald zriadili nacisti v júli 1937 na zalesnenom svahu neďalekého kopca Ettersberg. V prvom transporte bolo 300 mužov a postupne pribúdali ďalšie desaťtisíce. Ešte 7. apríla 1945, teda len niekoľko dní pred oslobodením, bolo v Buchenwalde 48.000 väzňov.

Nemecký prezident Steinmeier si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

V rokoch 1937-45 prešlo bránami tohto koncentračného tábora takmer 280.000 väzňov z 36 krajín, pričom viac než 56.000 ich zahynulo. Koncentračný tábor Buchenwald, ktorý bol na konci druhej svetovej vojny najväčším na nemeckom území, oslobodili príslušníci 3. americkej armády 11. apríla 1945.

Nemecký prezident Steinmeier si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: PrezidentOslobodenieKoncentračný táborNemeckoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu