Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež odsúdil útok na americký Kapitol a ľudí bojujúcich proti demokracii

pápež František
pápež František (Zdroj: TASR/Vatican Media via AP)

VATIKÁN - Pápež František v sobotu v súvislosti s tohtotýždňovými násilnosťami v sídle amerického Kongresu vo Washingtone vyhlásil, že je nevyhnutné odsúdiť všetkých ľudí, ktorí konajú proti demokracii. Z útoku na Kapitol, ktorý spôsobili prívrženci dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa, je podľa pápeža potrebné poučiť sa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Počas chaotických nepokojov, ktoré Trump podnietil svojimi nepodloženými tvrdeniami o volebných podvodoch a výzvami na demonštrácie, zomrelo v stredu päť ľudí vrátane jedného policajta. "Bol som ochromený, pretože ľudia (žijúci) v demokracii sú tak disciplinovaní," povedal pápež pre súkromnú taliansku televíznu stanicu Canale 5. Išlo o jeho prvé vyjadrenie k stredajším udalostiam v USA. "Vždy je niečo, čo nefunguje... ľudia sa vydajú na cestu proti komunite, proti demokracii, proti spoločnému dobru," poznamenal. "Áno, je nevyhnutné to odsúdiť, toto hnutie, bez ohľadu na to, kto je do neho zapojený," zdôraznil. "Skupiny, ktoré nie sú dobre začlenené do spoločnosti skôr či neskôr spáchajú takéto násilie," varoval.

Násilie môže podľa hlavy katolíckej cirkvi vypuknúť kdekoľvek na svete a preto je dôležité pochopiť, čo sa stalo a poučiť sa z minulosti. Demonštranti sa v stredu na Trumpov popud vydali na Capitol Hill, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál. Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch snemovní Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa poslanci k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb.

Viac o téme: Demokraciaútok KapitolPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu