Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nová mutácia vírusu je zvládnuteľná, vyhlásila WHO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ŽENEVA - Nový variant koronavírusu zistený v Británii sa šíri rýchlejšie, ale dá sa zabrzdiť presne tak ako ostatné známe mutácie, zdôraznili v pondelok predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Situácia sa nevymkla spod kontroly, ale nemožno ju nechať bez zásahu," povedal na tlačovej konferencii riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Mike Ryan a vyzval krajiny, aby zaviedli v praxi odskúšané zdravotné opatrenia. Podľa WHO ľudia, ktorí sa nakazia novou mutáciou koronavírusu, infikujú v priemere ďalšieho 1,5 človeka - v porovnaní s reprodukčným číslom 1,1 doteraz známych variantov koronavírusu v Británii.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Britskí vedci sa stále snažia zistiť, do akej miery spôsobili nárast nakazených práve zmeny v koronavíruse a nakoľko to súvisí so správaním obyvateľstva, uviedla hlavná odborníčka WHO na ochorenie COVID-19 Maria Van Kerkhoveová. Zatiaľ nie sú žiadne dôkazy o tom, že nová mutácia spôsobuje vážnejší priebeh nákazy alebo smrtiacejšie ochorenie, zdôraznila epidemiologička.

Viac o téme: PandémiaMutáciaWHOVeľká BritániaŽenevaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu