Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nemecko predĺžilo zákaz vstupu cestujúcim z Británie

Jens Spahn
Jens Spahn (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecko predĺžilo v utorok zákaz vstupu na svoje územie cestujúcim zo Spojeného kráľovstva a z Juhoafrickej republiky (JAR) do 6. januára. Dôvodom je, že v Británii a v JAR sa šíri nova mutácia koronavírusu, informuje agentúra AFP.

Dočasný zákaz zahŕňa železničnú, autobusovú, námornú a leteckú dopravu priamo z týchto krajín, informoval vo vyhlásení nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Výnimku však dostali lietadlá, ktoré prepravujú tovar a poštu, a lety lekárskej či humanitárnej pomoci. Spahn ďalej oznámil, že toto nariadenie začalo platiť v noci na utorok, píše agentúra AP. Civilné lety z Británie Nemecko zakázalo už od nedele polnoci.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Obyvateľom s platným povolením na pobyt v Nemecku však bude vstup do krajiny umožnený už od 1. januára, píše sa ďalej vo vyhlásení. Popredný nemecký virológ Christian Drosten v pondelok večer na Twitteri napísal, že najnovšie dáta ohľadom nového kmeňa koronavírusu "nevyzerajú dobre". Nádej však podľa neho dodáva skutočnosť, že nárast takýchto prípadov nákazy zatiaľ zaznamenali len v oblastiach, kde bol celkový výskyt už aj tak vysoký alebo stúpal. To podľa neho znamená, že na spomalenie šírenia nákazy funguje obmedzenie osobného kontaktu.

Cez víkend prerušilo dopravné spojenie s Britániou viacero najmä európskych krajín po tom, čo vláda v Londýne potvrdila, že v Spojenom kráľovstve sa nekontrolovane šíri nový variant koronavírusu. Veľvyslanci členských štátov EÚ sa plánujú stretnúť v utorok, aby skoordinovali nasledujúci postup v otázke medzinárodnej dopravy v kontexte šírenia nového kmeňa koronavírusu. Ako pripomína AFP, medzi opatrenia sa mohlo zaradiť testovanie každého cestujúceho, ktorý sa vracia z Británie.

Európska komisia odporučí nezatvárať hranice, ale obmedziť cestovanie

Napriek objaveniu mutácie nového koronavírusu v Anglicku Európska komisia (EK) odporučí členským krajinám Európskej únie, aby ponechali svoje hranice otvorené. Prepravy tovarov by sa nemali týkať nijaké obmedzenia, v osobnej doprave však EK odporúča podľa informácií agentúry DPA vyhnúť sa cestovaniu v maximálnej možnej miere. Európska komisia chce tieto návrhy členským štátom EÚ oficiálne predstaviť v utorok popoludní. Väčšina z nich sa už na základe vlastných kompetencií rozhodla obmedziť dopravné spojenie s Veľkou Britániou. Francúzsko na 48 hodín uzavrelo svoje hranice aj pre nákladnú dopravu.

Odporúčania EK nie záväzné, pretože uzatvorenie hraníc je v kompetencii jednotlivých krajín. EK podľa informácií DPA predpokladá, že zmutovaný koronavírus SARS-CoV-2 objavený v Anglicku sa už dostal do viacerých krajín EÚ, uzatvorenie hraníc by preto bolo zbytočné. Veľká Británia má jeden z najlepších detekčných systémov, komisia preto predpokladá, že mutáciu tam objavili včas.

Viac o téme: Cestovanie NemeckoBritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu