Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Super správa: Na svete je ďalšia vakcína! Neuveríte, akú má účinnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

WASHINGTON/BRUSEL - Americká biotechnologická spoločnosť Moderna dnes oznámila, že jej vakcína proti covidu-19 má účinnosť 94,5 percenta. O výsledkoch rozsiahlej klinickej štúdie informovala týždeň po americkej firme Pfizer, ktorej očkovacia látka má podľa oznámenia výrobcu 90-percentná účinnosť. Európska lieková agentúra (EMA) dnes oznámila, že začala skúmať predbežnú žiadosť firmy Moderna o registrácii jej prípravku na trhu Európskej únie. Podľa eurokomisárky Stelly Kyriakidisové s firmou Únia rokuje o nákupe vakcín pre členské krajiny.

Americká biotechnologická spoločnosť Moderna dnes oznámila, že jej vakcína proti covidu-19 má účinnosť 94,5 percenta. O výsledkoch rozsiahlej klinickej štúdie informovala týždeň po americkej firme Pfizer, ktorej očkovacia látka má podľa oznámenia výrobcu 90-percentná účinnosť. Európska lieková agentúra (EMA) dnes oznámila, že začala skúmať predbežnú žiadosť firmy Moderna o registrácii jej prípravku na trhu Európskej únie. Podľa eurokomisárky Stelly Kyriakidisové s firmou Únia rokuje o nákupe vakcín pre členské krajiny.

Tretej fázy klinickej štúdie prípravku mRNA-1273, ktorý chce Moderna uviesť na svetový trh ako vakcínu proti covidu-19, sa účastní 30.000 ľudí. Polovica z nich očkovaciu látku dostala, druhá polovica je kontrolná a dostala len placebo. Ochorenie covidom-19 sa zatiaľ preukázalo u 95 účastníkov štúdie. Len päť z nich patrí do očkovanej skupiny, zvyšných 90 prípadov sa preukázalo v kontrolnej skupine.

Moderna z toho vypočítala účinnosť svojho prípravku na 94,5 percenta. Údaj sa týka toho, do akej miery dokáže vakcína zabrániť prepuknutiu choroby. Dáta, ktoré by ukazovali, ako dokáže zabrániť nákaze koronavírusom, zatiaľ k dispozícii nie sú. Pre úplnú imunizáciu sú v prípade vakcíny firmy Moderna potrebné dve dávky.

Vedľajšie účinky

K hlavným vedľajším účinkom látky podľa moderných patrí únava, bolesť svalov a bolesť v mieste vpichu.

Pred týždňom oznámili americká spoločnosť Pfizer a nemecká firma BioNTech, že ich očkovacia látka má 90-percentnú účinnosť. Správa vtedy výrazne ovplyvnila akciové trhy. Prípravok firiem Pfizer a BioNTech sa testuje na 43.500 ľuďoch. Tiež ruské úrady minulý týždeň oznámili, že vakcína Sputnik V dosahuje 92-percentnú účinnosť. Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško súčasne ohlásil zahájenie hromadnej produkcie tejto vakcíny.

Európska lieková agentúra (EMA) dnes oznámila, že začala predbežné skúmanie žiadosti spoločnosti Moderna o registrácii jej výrobku na trhu Európskej únie. Takzvané rolling review, ktoré EMA avizovala, umožňuje zrýchliť proces registrácie sľubných liekov a vakcín. V tomto type konania teraz EMA skúma aj vakcíny firiem Pfizer a AstraZeneca. Registrovať bude látky možné až v okamihu, keď bude mať EMA dostatok dôkazov o ich účinnosti, kvalite a bezpečnosti. Výhodou je, že sa môže so skúmaním začať ešte pred koncom tretej fázy klinickej štúdie a farmaceutické spoločnosti môžu dáta dodávať postupne.

"Toto urýchli zisťovací proces pred autorizáciou. Rokovania pokračujú," privítala dnes oznámenie EMA aj výrobcu vakcíny eurokomisárka pre zdravotníctvo Kyriakidisová. Únijná exekutíva rokuje s americkým koncernom o dodávke až 160 miliónov očkovacích dávok. Podpis zmluvy s firmami Pfizer a BioNTech je podľa komisárky v pláne tento týždeň a "ďalšie budú nasledovať".

Vakcína Moderny má jednu významnú výhodu

EK už schválila zmluvy na nákup trojice schvaľovaných vakcín, v rokovaní sú ďalšie štyri. Celkom by chcela zabezpečiť pre členské štáty viac ako miliardu dávok. Distribúcia by mala vo všetkých krajinách začať v rovnakom čase, komisia hovorí približne o prelome zimy a jari.

Moderna chce v najbližších týždňoch požiadať o núdzové použitie vakcíny tiež v USA aj v ďalších krajinách. V prípade schválenia chce do konca roka dodať na americký trh asi 20 miliónov dávok.

Medzi vakcínami spoločností Moderna a Pfizer je podľa oznámenia prvej menovanej firmy výrazný rozdiel v skladovaní. Kým očkovacia látka Pfizeru sa musí uchovávať pri teplote približne mínus 70 stupňov, môže sa vakcína Moderny skladovať až sedem dní pri teplote dvoch až ôsmich stupňov Celzia. V transportných vozidlách ani očkovacích centrách tak kvôli nej nemusia byť žiadne špeciálne mraziace boxy. Pri teplote mínus 20 stupňov vydrží látka vyvinutá Modernou až pol roka, pri izbovej teplote 12 hodín, uviedla spoločnosť.

Viac o téme: účinnosťPandémiaUSAKoronavírusModernaNová vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu