Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mýtus, že to bude ako u nás? Fakty o rakúskom plošnom testovaní na KORONAVÍRUS!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

VIEDEŇ - Je to cesta z tvrdého lockdownu? Rakúska vláda, konkrétne kancelár Sebastian Kurz (ÖVP), v nedeľu ohlásila plošné antigénové testy. Vzorom je Slovensko, Kurz o tejto téme bude hovoriť v pondelok na videokonferencii so svojím slovenským náprotivkom Igorom Matovičom. Ako prví budú testovaní učitelia a zdravotnícky personál. Druhý krok: celoštátne masové testy pred Vianocami. Mali by tomu pomôcť ozbrojené sily.

Spolková vláda sa zjavne nechce spoliehať iba na tri týždne s obmedzeniami kontaktov: Namiesto toho by hromadné testy mali umožniť relatívne normálny život. O projekte informoval spolkový kancelár Sebastian Kurz na tlačovej besede ORF. Podrobnosti budú nasledovať tento týždeň.

Niektoré kľúčové body sú už známe: Prvá testovacia vlna sa má začať okolo konca lockdownu začiatkom decembra. Najskôr budú testovaní učitelia a zdravotnícky personál. To má zabezpečiť návrat k riadnemu vyučovaniu na školách. Prechod na diaľkové štúdium totiž naďalej vyvoláva kritiku.

Druhá testovacia vlna s čo najväčším počtom ľudí

V druhej vlne chcú otestovať čo najviac Rakúšanov, „aby umožnili bezpečné sviatky“, povedal Kurz. Testovanie nebude povinné. Model by mal byť podobný ako na Slovensku. Tam sa prvého testovacieho kola zúčastnilo 3,6 milióna z celkovo 5,5 milióna obyvateľov. Účasť nebola povinná, ale pre tých, ktorí nemohli preukázať negatívny výsledok, platil zákaz vychádzania. Testovaní boli všetci vo veku od 10 do 65 rokov

Južné Tirolsko sa tiež spolieha na dobrovoľnosť: 350 000 občanov poprosili o vykonanie testu na antigén, čo je 70 percent populácie. Ak príliš veľa odmietne, lockdown, ktorý platí od soboty, sa predĺži.

Kancelár Kurz chce napodobniť celoplošné testovanie, aké sa konalo na Slovensku.
Zobraziť galériu (2)
Kancelár Kurz chce napodobniť celoplošné testovanie, aké sa konalo na Slovensku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Skúsenosti ozbrojených síl so Slovenskom

V Rakúsku budú hlavné bremeno implementácie znášať ozbrojené sily. Armádni zdravotníci sa už pripravujú, 30 z nich má príslušné skúsenosti: Na Slovensku pôsobili v bratislavskej oblasti koncom októbra, kde každý deň testovali 5500 ľudí. Armáda zároveň komunikuje so slovenskými orgánmi o problematike príprav na testovanie

Opozícia reagovala na toto oznámenie odlišne: šéfka NEOS Beate Meinl-Reisingerová víta testovaciu ofenzívu, šéfka klubu FPÖ Dagmar Belakowitschová to odmieta. Líderka SPÖ Pamela Rendi-Wagnerová považuje komplexné testy na antigén za „momentku“ a namiesto toho požaduje systematické testy s rizikovými skupinami, učiteľmi a zdravotníckymi pracovníkmi, ako aj rozšírenie sledovania kontaktov.

V nedeľu bolo hlásených 5665 nových prípadov Covid. Lúč nádeje: Prvýkrát od 2. októbra klesol počet celkovo infikovaných ľudí, pretože viac ľudí sa uzdravilo, ako ochorelo.

Viac o téme: TestovanieArmádaZdravotníciSlovenskoRakúskoLockdownAntigénový test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu