Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

FOTO Lukašenkovi dnes vypršalo ultimátum: Do ulíc vyšlo viac ako 100-tisíc ľudí

V Bielorusku protestovalo proti Lukašenkovi vyše 100-tisíc ľudí Zobraziť galériu (4)
V Bielorusku protestovalo proti Lukašenkovi vyše 100-tisíc ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Viac ako 100.000 ľudí protestovalo v nedeľu v Bielorusku proti Alexandrovi Lukašenkovi napriek masívnej prítomnosti vojakov a policajtov, informovala agentúra DPA. V poradí išlo o jedenástu nedeľu protestov po sebe. Zároveň uplynula lehota stanovená opozíciou na odstúpenie Lukašenka.

Podľa bieloruského ľudskoprávneho centra Viasna polícia zadržala v rôznych mestách približne 60 ľudí. V meste Lida úrady potvrdili použitie slzotvorného plynu. Štátne médiá nezverejňovali fotografie z protestov. Stovky policajtov a vojakov zablokovali centrum hlavného mesta Minsk. Ozbrojení uniformovaní muži v kuklách zaujali pozície aj na dvoch hlavných dopravných tepnách, aby zabránili demonštrácii.

V Bielorusku protestovalo proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Úrady uzavreli všetky stanice metra v centre mesta, aby zabránili prílevu ľudí. Vypli aj vysokorýchlostný mobilný internet, aby zabránili ľuďom v usporiadaní protestu. Masové protesty vypukli v Bielorusku po tom, ako ústredná volebná komisia vyhlásila Lukašenka za víťaza augustových prezidentských volieb, v ktorých získal vyše 80 percent hlasov, zatiaľ čo jeho vyzývateľku Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

V Bielorusku protestovalo proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované. Cichanovská ani zvyšok opozície neuznávajú oficiálne výsledky prezidentských volieb v Bielorusku a ani Lukašenka ako hlavu štátu. Rovnaký postoj má EÚ, USA i ďalšie štáty. Cichanovská dala Lukašenkovi 13. októbra ultimátum: ak do 12 dní neodstúpi, nezastaví násilie a neprepustí politických väzňov, podniky v celej krajine začnú štrajkovať.

V Bielorusku protestovalo proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

"Ak naše požiadavky nebudú splnené do 25. októbra, celá krajina vyjde v pokoji do ulíc," uviedla vo vyhlásení Cichanovská, ktorá žije v exile v litovskom Vilniuse. "Všetky podniky vstúpia 26. októbra do štrajku, všetky cesty budú zablokované a štátne podniky nebudú mať žiadny odbyt," dodala.

Viac o téme: ProtestBieloruskoMinskAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu