Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Bielorusku prebieha celoštátny štrajk: Do ulíc vyšli aj študenti a dôchodcovia

Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská Zobraziť galériu (2)
Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

MINSK - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská povedala, že jej podporovatelia začali v pondelok celoštátny štrajk, ktorým sa domáhajú odchodu Alexandra Lukašenka z postu prezidenta krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Všetky väčšie predajne a lekárne boli podľa reportéra AFP v pondelok v Minsku otvorené. Zatvorené však zostali niektoré menšie prevádzky. "Zamestnanci štátnych tovární, podnikov, pracovníci v doprave a baníci, učitelia a študenti od rána štrajkujú," napísala Cichanovská na sociálnej sieti Telegram. Do ulíc Minska vyšli i tisíce študentov a dôchodcov, aby podporili štrajkujúcich pracujúcich. Cichanovská sa takisto poďakovala všetkým, ktorí štrajk podporili. Údaje o počte účastníkov však neposkytla.

V Bielorusku sa začali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Lukašenkovi 25. októbra vypršal termín ultimáta. Cichanovská ho totiž vyzvala, aby do tohto termínu oznámil svoju rezignáciu, zastavil násilie voči pokojným demonštrantom v Bielorusku a dal prepustiť politických väzňov - inak sa v pondelok mal začať štrajk.

Bieloruská vláda v pondelok deklarovala, že priemyselné podniky v krajine pracujú ako obvykle. Vláda tým reagovala na správy nezávislých médií, že priemyselné podniky i menšie firmy a prevádzky v Bielorusku vstúpili do štrajku.

Viac o téme: ProtestyUltimátumBieloruskoAlexandr LukašenkoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu