Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepoučiteľný šachový podvodník: Chcel sa zúčastniť turnaja pomocou finty

Igor Rausis chcel pomocou podvodu absolvovať šachový turnaj.
Igor Rausis chcel pomocou podvodu absolvovať šachový turnaj. (Zdroj: Twitter/ Nigel Short)

PRAHA - Prípad šachového veľmajstra a podvodníka Igorsa Rausisa vstúpil do druhého kola. Minulý rok ho prichytili, ako odbehuje na toaletu a na mobile si pozeral, ako má ďalej postupovať v hre. Lenže nepoučil sa a v Lotyšsku chcel odohrať ďalší malý turnaj. Chcel na to využiť ďalší podvod a zmenil si identitu.

Rausis sa normálne zaregistroval pod menom Isa Kasimi. Nikto si nič nevšimol, pretože neskôr si dal na tvár rúško, čo je v dnešnej dobe normálne. Na turnaj išiel s tým, že nemá žiadny rating, píšu Lidovky.cz. Lenže sa prerátal, pretože ho spoznal lotyšský veľmajster.

Arturs Neikšans na Facebooku v sobotu napísal: "V malom mestečku Valka, kde som sa narodil, bol usporiadaný memoriál Vsevolodsa Dudzinskisa, môjho prvého šachového trénera. Turnaj bohužiaľ začal nepríjemným incidentom. V priebehu tretieho kola som si všimol, že v turnaji inkognito hrá notoricky známy Igors Rausis, ktorému FIDE zakázala účasť v turnajoch na šesť rokov. Mal na sebe rúško a hral na nižších stoloch pod menom Isa Kassia, preto som si ho nevšimol skôr."

Potom situácia nabrala rýchly spád. Neikšans spolu s ďalšími hráčmi Rausisa konfrontoval, nepomohol mu ani doklad s iným menom. Rausis napokon turnaj pod tlakom opustil.

Igors Rausis je lotyšský šachový veľmajster. Hrával pod českou aj bangladéšskou vlajkou. Roky udivoval svojimi výkonmi. Napriek svojmu dôchodkovému veku na šachovom rebríčku stále stúpal. Kolegovia ho aj podozrievali, či nepodvádza, ale nikdy sa to nepodarilo dokázať. Minulý rok sa situácia otočila, keď Rausisa nafilmovali na toalete, ako si hľadá možnú taktiku prostredníctvom mobilného telefónu.

Po tom, ako sa pred etickou komisiou FIDE priznal k štyrom podvodom, zakázali mu hrať turnaje spadajúce pod FIDE na dobu šesť rokov.

Sobotňajší memoriál Vsevolodsa Dudzinskisa nebol ratingovaným turnajom, takže Rausis mohol na ňom hrať pod vlastnou identitou. Lenže sa asi bál, že ho pre jeho minulosť na neho nepripustia.

V rozhovore pre české Lidové noviny pred mesiacom pritom povedal: "Prial by som si, aby som mohol, každopádne si na seba musím dávať pozor. Od decembra mám zakázanú v tejto pôsobnosti akúkoľvek šachovú aktivitu. Moja budúcnosť v tejto profesii je veľmi neistá, musím si počkať pár ďalších mesiacov, ako sa situácia vyvinie."

Možno si chcel účasťou na turnaji finančne prilepšiť, dotácia bola 1000 dolárov. V spomínanom rozhovore totiž priznal finančné aj zdravotné problémy.

Viac o téme: TurnajPodvodŠachLotyšskoFalošná identitaIgors RausisVeľmajster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu