Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Grécko a Turecko si zriadili nástroj na deeskaláciu, uviedlo NATO

Medzi Tureckom a Gréckom sa zvyšuje napätie. Ankara pohrozila Aténam vojnou.
Medzi Tureckom a Gréckom sa zvyšuje napätie. Ankara pohrozila Aténam vojnou. (Zdroj: Profimedia)

BRUSEL - Vlády Grécka a Turecka zriadili vojenskú horúcu linku zameranú na vyhýbanie sa náhodným stretom vo východnom Stredomorí, kde sa sporia o potenciálne energetické zdroje a námorné hranice. Vo štvrtok to uviedlo NATO, informuje agentúra AFP.

"Po sérii stretnutí medzi vojenskými predstaviteľmi Grécka a Turecka v bruselskom sídle NATO bol vo štvrtok zriadený bilaterálny vojenský nástroj na deeskaláciu," uviedla Aliancia vo vyhlásení.

Turecko a Grécko, susedia a spojenci v NATO, sa už dlhší čas sporia o zásoby zemného plynu a námorné hranice. Obidve strany si nárokujú právo na prieskum a ťažbu energetických zdrojov v tej istej časti východného Stredomoria.

Grécky premiér: Turecko musí prestať s provokáciami 

Provokatívne kroky Turecka už nemožno ďalej tolerovať. Vo štvrtok to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis po príchode do Bruselu, kde sa koná zasadnutie Európskej rady. Informovala o tom agentúra AFP. "Jedna vec je istá. Turecké provokácie, či už sa prejavujú jednostrannými činmi, alebo extrémnou rétorikou, nemožno ďalej tolerovať," uviedol Mitsotakis.

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo v auguste prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru a gréckych ostrovov. Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny svoje námorné sily. Krajiny obnovili politické kontakty v septembri, keď Ankara z oblasti stiahla prieskumné plavidlo a vojnovú loď, ktorá ho sprevádzala.

Rakúsko: EÚ by mala ukončiť prístupové rokovania s Tureckom

Európska únia by mala ukončiť prístupové rokovania s Tureckom a zaviesť voči nemu sankcie. Vo štvrtok to v Bruseli uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Pre Rakúsko je spôsob, akým sa Turecko správa k novinárom a osobám s odlišným názorom, už dlho neprijateľný, povedal Kurz novinárom. Dodal, že nedávne turecké prieskumy podmorských ložísk plynu a ropy v Stredomorí sú jasným porušením medzinárodného práva.

"Európska únia musí konečne ukázať prezidentovi (Recepovi Tayyipovi) Erdoganovi, kde sú hranice únosnosti," uzavrel Kurz. Turecko a Grécko, susedia a spojenci v NATO, sa už dlhší čas sporia o zásoby zemného plynu a námorné hranice. Obidve strany si nárokujú právo na prieskum a ťažbu energetických zdrojov v tej istej časti východného Stredomoria.

Viac o téme: DohodaŤažbaNATOGréckoBruselTureckoStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu