Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moskva kritizuje vojenské cvičenie NATO: Ovplyvňuje to dôveru v Európe, tvrdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany vyjadrilo sťažnosť nemeckému vojenskému atašé v Moskve v súvislosti s vojenským cvičením NATO, v rámci ktorého spojenecké jednotky simulujú operácie s použitím jadrového arzenálu. Podľa ruského rezortu obrany toto cvičenie znížilo prah citlivosti pri rozhodovaní o použití jadrových zbraní. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

"Cvičenie zvýši napätie medzi NATO a Ruskom a negatívne ovplyvní dôveru medzi krajinami v Európe", uviedlo ministerstvo. Rusku prekáža skutočnosť, že Nemecko, ako krajina bez vlastného jadrového arzenálu, dáva k dispozícii svoj personál a letectvo pre nacvičovanie scenára, pri ktorom sú použité zbrane hromadného ničenia. Ruský rezort obrany to označil za "hrubé porušenie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT)".

Nemecké letectvo totiž spoločne so svojimi partnermi v súčasnosti nacvičuje obranu územia členských krajín NATO s použitím jadrových zbraní v rámci tajného cvičenia "Steadfast Noon", ktoré sa začalo minulý týždeň, ozrejmuje DPA.

Cvičenie sa čiastočne uskutočnilo na leteckej základni Nörvenich na severe spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Cvičenia zahŕňajú použitie stíhacích bombardérov, ktoré by v prípade vojny mohli byť vybavené nukleárnymi zbraňami.    

Viac o téme: CvičenieRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu