Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko a Ukrajina uzavreli dohody o vojenskej spolupráci

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecko a Ukrajina podpísali v piatok v Istanbule dohody o prehĺbení vojenskej spolupráce, aby tak vyvážili vplyv Ruska v regióne Čierneho mora. Informáciu priniesla agentúra AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zúčastnili na podpísaní dohody v oblasti obranného priemyslu a vojenskej rámcovej dohody, uviedli príslušné orgány. Detaily o dohodách zatiaľ nezverejnili. "V otázke nastolenia stability, bezpečnosti, mieru a prosperity v regióne vníma Turecko Ukrajinu ako kľúčového aktéra," vyhlásil Erdogan.

Zelenskyj uviedol, že spomínané dohody prinesú "nové možnosti". "Spolupráca v obrannom priemysle je dôležitá najmä pre vývoj nášho strategického partnerstva a ja som rád, že sme ho dnes prehĺbili," dodal. Dohody podpísali počas toho, ako konflikt v Náhornom Karabachu otriasol rusko-tureckými vzťahmi. Turecko sa v tomto spore postavilo na stranu Azerbajdžanu, zatiaľ čo Rusko má vojenskú základňu v Arménsku a v prípade napadnutia spojeneckej krajiny sa zaviazalo zasiahnuť.

Napriek tomu, že Turecko a Rusko spájajú silné ekonomické väzby a spoločné záujmy v Sýrii a Líbyi, naďalej zostávajú geopolitickými rivalmi. Erdogan v piatok zopakoval, že Turecko odmieta uznať anexiu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom. "Turecko nikdy nelegálnu anexiu Krymu neuznalo a ani nikdy neuzná," dodal. Zelenskyj Erdoganovi udelil štátnu medailu za poskytnutie pomoci v oblasti územnej celistvosti Ukrajiny.

Viac o téme: VojaciSpoluprácaTureckoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu