Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Protesty v Bielorusku sa zvrhli na ostré demonštrácie: Polícia zadržala vyše 200 ľudí, jeden zomrel

Polícia ostro zakročila proti protestujúcim Zobraziť galériu (4)
Polícia ostro zakročila proti protestujúcim (Zdroj: SITA/AP Photo)

MINSK - Najmenej 213 ľudí zadržala bieloruská polícia pri policajnom zásahu proti demonštrantom, ktorí tvrdia, že nedeľné prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované. Pri celonárodných protestoch zomrel jeden človek a desiatky ďalších utrpeli zranenia, uviedla ľudskoprávna organizácia Viasna, na ktorú sa odvolala agentúra AFP.

Najmenej 110 ľudí bolo zadržaných v metropole Minsk, z toho 40 blízko volebných miestností a 70 na protestoch podporujúcich opozíciu. Ostatných polícia zadržala v iných mestách, kde sa demonštrácie taktiež uskutočnili.

 

 

Bieloruská polícia na rozptýlenie demonštrantov, ktorí spochybňovali výsledky nedeľňajších volieb, použila omračujúce granáty, gumené projektily a slzotvorný plyn. Podľa Viasny utrpel jeden mladý demonštrant ťažké poranenie hlavy, keď ho zrazilo policajné vozidlo. Lekári ho už nedokázali zachrániť. Dlhoročný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zvíťazil v nedeľňajších prezidentských voľbách so ziskom 80,2 percenta hlasov. Zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu.

Polícia ostro zakročila proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: ProtestyBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu