Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi podľa americkej spravodajskej služby ponúkli Talibanu odmeny za úspešné útoky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/ Rahmat Gul)

WASHINGTON - Pracovníci americkej spravodajskej služby dospeli k záveru, že ruská vojenská tajná služba ponúkla odmeny povstalcom spojeným s hnutím Taliban za zabitie vojakov koaličných síl v Afganistane, vrátane amerických. Stalo sa tak v čase, keď prebiehali mierové rozhovory o ukončení dlhodobej vojny v krajine.

Napísal to denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na činiteľov, ktorí o tom boli informovaní. Ruské veľvyslanectvo v USA na Twitteri správu dôrazne dementovalo. "Nepodložené a anonymné obvinenia, že Moskva stojí za smrťou amerických vojakov v Afganistane, už vyústili v priame ohrozenie životov zamestnancov ruských veľvyslanectiev vo Washingtone a Londýne," napísala dnes okrem iného ambasáda bez ďalších podrobností. Vyzvala tiež NYT, aby "prestal s vymýšľaním nepravdivých informácií".

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov predtým podľa NYT povedal, že Kremeľ si nie je uvedených obvinení vedomý. "Ak ich niekto vznesie, budeme reagovať," povedal. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid správu o ruských platbách za zabíjanie koaličných vojakov označil za pokus povstalcov očierniť. Dôrazne pritom poprel, že by bojovníci mali "akékoľvek vzťahy s akoukoľvek spravodajskou službou".

Spojené štáty podľa NYT dospeli pred mesiacmi k presvedčeniu, že jednotka ruskej vojenskej tajnej služby, ktorá bola spojená s pokusmi o atentát a s inými tajnými operáciami v Európe, ktorých cieľom bolo destabilizovať Západ alebo sa pomstiť dezertérom, vlani skryto ponúkla odmeny za úspešné útoky. Podľa zdrojov denníka sa predpokladá, že islamskí bojovníci alebo ozbrojené zločinecké skupiny, ktoré na ne majú tesné väzby, získali za odmenu peniaze. Denník k tomu poznamenal, že v roku 2019 bolo v Afganistane zabitých dvadsať Američanov, ale nie je jasné, ktoré zabitia mohli s týmto podozrením súvisieť. 

Američania zhodili na Afganistan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Rahmat Gul)

S uvedenými spravodajskými informáciami bol oboznámený prezident Donald Trump a o probléme koncom marca diskutovala Národná bezpečnostná rada Bieleho domu pri medzirezortnom zasadnutí, uviedli spravodajskí činitelia. Podľa nich boli navrhnuté rôzne možnosti reakcie - počnúc diplomatickou sťažnosťou Moskve a požiadavkou toto počínanie zastaviť, spolu so stupňujúcimi sa sankciami a ďalšími možnými krokmi. Akýkoľvek postup ale musí Biely dom ešte schváliť. Americkí činitelia oboznámení so záležitosťou nevysvetlili, prečo Biely dom váha s rozhodnutím, ako na túto spravodajskú vec týkajúcu sa Ruska reagovať. Zatiaľ čo niektorí prezidentovi blízki spolupracovníci, ako je minister zahraničných vecí Mike Pompeo, radili tvrdší postup, Trump zvolil voči Moskve miernejší postoj. 

Viac o téme: útokyOdmenyPonukaRuskoUSAAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu