Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Irán má zrejme nedeklarovaný jadrový materiál: Krajina strojnásobila svoje zásoby uránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) v utorok vyhlásila, že zistila tri lokality v Iráne, kde krajina zrejme uskladňuje nedeklarovaný jadrový materiál alebo podniká jadrové aktivity bez nahlásenia medzinárodným pozorovateľom.

MAAE, dozorná agentúra OSN, dodala, že Irán za posledné tri mesiace viac než strojnásobil svoje zásoby obohateného uránu a teraz má vyše tonu uskladnených zásob - čo je porušením historickej jadrovej dohody so svetovými veľmocami z roku 2015. Agentúra v tejto tajnej správe doručenej svojim členským štátom, ktorú mala možnosť vidieť aj tlačová agentúra Associated Press (AP), uviedla, že celkové zásoby obohateného uránu v Iráne boli do 19. februára 1020,9 kilogramu v porovnaní s množstvom 372,3 kilogramu uvedeným v poslednej správe MAAE z 3. novembra 2019. Jadrová dohoda z roku 2015 dovoľuje Iránu držať si zásoby 202,8 kilogramu. Dohoda má zaistiť, aby Irán nevyvinul jadrové zbrane.

MAAE ďalej v správe uviedla, že poslala Iránu otázky v troch jednotlivých listoch, ale nedostala žiadnu odpoveď. "Agentúra položila množstvo otázok súvisiacich s prípadným nedeklarovaným (oficiálne nepriznaným) jadrovým materiálom a s jadrovými aktivitami na troch miestach v Iráne, ktoré Teherán nedeklaroval," napísala MAAE v správe. MAAE už predtým vyhlásila, že častice uránu umelého pôvodu našli na jednom mieste pri Teheráne, ktoré nebolo oficiálne deklarované, a to zrejme potvrdzuje obvinenia zo strany Spojených štátov a Izraela, že v Iráne existuje tajný sklad jadrového materiálu.

Viac o téme: MateriálUránIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu