Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Streľba v nemeckom mestečku: Hlásia šesť mŕtvych

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

ROT AM SEE - Viacero ľudí prišlo o život v piatok počas streľby v mestečku Rot am See v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Polícia zadržala jedného podozrivého, informovala agentúra DPA. Podľa nemeckých médií si streľba vyžiadala šesť obetí. Informáciu neskôr potvrdila aj miestna polícia.

Polícia v meste Aalen na Twitteri potvrdila, že v jednej budove padlo viacero výstrelov. Streľba si vyžiadala viacero obetí a zranenia utrpelo viacero ľudí, potvrdila miestna polícia pre magazín Focus Online. Podľa denníka Bild je údajným páchateľom Nemec, ktorý má údajne 26 rokov. Noviny pôvodne písali, že podozrivý sa narodil v roku 1983. 

 Nenašli sa dôkazy, ktoré by nasvedčovali tomu, že by do prípadu boli zapletení ďalší podozriví. Presný motív je však stále nejasný. 

MIMORIADNE Streľba v nemeckom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Marijan Murat/dpa via AP)

Podľa denníka BILD obete ležali pred a v reštaurácii, keď na miesto dorazila polícia. Vyšetrovatelia neskôr potvrdili, že obete našli pred budovou a v nej. ​Policajná operácia prebiehala už od 12.45 hodiny, informuje nemecký magazín Focus Online. Situácia je však pod kontrolou. Polícia v meste Aalen potvrdila, že došlo k šiestim úmrtiam a dvom vážnym zraneniam.

Oficiálne vyjadrenia polície 

Polícia sa podrobnejšie k streľbe vyjadrila na tlačovej konferencii, ktorá bola o 17-ej hodine. Čin polícii krátko pred 13:00 ohlásil sám páchateľ. Na polícii následne počkal pred domom, v ktorom podľa Moller s rodinou býval. Teraz je muž vo väzbe a odmieta vypovedať, než sa dostaví jeho právnik."Je to 26-ročný Nemec. V dome boli nájdení 3 mŕtvi muži († 36, 65, 69 rokov) a 3 mŕtve ženy ( 36, 56, 62 rokov)," pričom dopĺňa, že dvaja ľudia sú vážne zranení, stav jednej osoby je kritický. „Predpokladáme rodinnú drámu,“ dodal Möllers.

MIMORIADNE Streľba v nemeckom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

Vražednou zbraňou je poloautomatická pištol. Páchateľ je držiteľom zbrojného preukazu a polícii doteraz nebol známy. Všetky obete streľby sú s 26 rokov útočníkom v príbuzenskom vzťahu. Medzi mŕtvymi sú jeho otec a jeho matka, u ďalších osôb so príbuzenská väzba upresňuje. Podľa policajného prezidenta Moller páchateľ ohrozoval tiež dve deti vo veku 12 a 14 rokov, ktorým sa ale nič nestalo.

Reakcie svedkov

Jeden zo svedkov na Twitteri uviedol, že videl niekoľko policajtov so samopalmi. FOCUS Online hovoril s miestnymi obyvateľmi, ktorí žijú na ulici, kde k nehode došlo. „Počula som krátke, slabé údery,“ hovorí žena, ktorá nechce byť v mediách menovaná. 

MIMORIADNE Streľba v nemeckom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

Videla policajné vozidlá prechádzajúce okolo domu a bežala na ulicu. Tam hovorila so svojimi susedmi, no nikto nevedel, čo sa stalo. „Toto je vlastne veľmi pokojná oblasť," vyhlásila s tým, že nikto neočakával, že by sa tam mohlo strieľať. Na predmetnej ulici je veľa rodinných domov.

Žena, ktorá žije na ulici, na ktorej sa streľba uskutočnila, opísala svoje pocity pre portál VIP News. Informuje o tom magazín Focus Online. „Na mieste pristálo niekoľko helikoptér, bolo tam najmenej šesť sanitiek a niekoľko policajných áut.“ Helikoptéry podľa nej pristáli v blízkosti parkoviska supermarketu.

MIMORIADNE Streľba v nemeckom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

Mestečko Rot am See má približne 5 200 obyvateľov. Nachádza sa asi 170 kilometrov severozápadne od Mníchova.

Viac o téme: ObeteStreľbaNemeckoRot am See
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu