Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Masaker v Thajsku, vojak popravil najmenej 20 ľudí: Mrazivé VIDEO kata so samopalom

Vojak popravil najmenej 20 ľudí. Zobraziť galériu (7)
Vojak popravil najmenej 20 ľudí. (Zdroj: Reprofoto:twitter)

BANGKOK - Desivý útok v krajine, kde si voľno radi užívajú aj Slováci! V meste Nakhon Ratčasima na východe Thajska v sobotu na niekoľkých miestach útočil vojak. Podľa posledných informácií, ktoré zverejnili miestne úrady, prišlo o život najmenej 20 ľudí. Ďalších 31 utrpelo zranenia.

Agentúra Reuters napísala, že pre Thajsko ide o neobvyklý prípad, s násilím totiž bojujú najmä krajiny na juh od neho.

Vojak popravil až 12
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Útočník sa ukryl v nákupnom centre, kde podľa Bangkok Post drží aj rukojemníkov. Túto správu zatiaľ úrady oficiálne nepotvrdili. Zvnútra sa ozývala streľba, či ale vojaka zadržali, nie je taktiež zatiaľ známe.

Desivé videá

Na Twitteri sa objavili aj mrazivé zábery kata so zbraňou v ruke, ako prechádza po chodbe centra. Bezpečnostné kamery tiež zaznamenali požiar, ktorý v budove pravdepodobne vypukol po tom, čo strelec zasiahol plynovú bombu.

Miestne médiá zverejnili aj video, ktoré zachytáva, ako vojak vystúpil z auta a niekoľkokrát vystrelil. Ľudia sa okamžite dali na útek. Muž, ktorý sa podľa medializovaných informácií volá Jakapanth Thomma a má 32 rokov, mal navyše besnenie naživo vysielať na sociálnej sieti Facebook. 

Jeho profil je už v súčasnosti zablokovaný. Ešte pred tým, ako sa tak stalo, stihol behom dneška na ňom napísať a publikovať, že "smrť je pre každého nevyhnutná", či vetu "nikto nedokáže uniknúť smrti". Uverejnil tu aj otázku, "mám sa vzdať?". 

Motív útoku zostáva nejasný. Miestni sa ale vyjadrili, že útočníka mohol nahnevať bližšie nešpecifikovaný spor o pozemok.

Všetkému údajne predchádzala hádka

Policajt, na ktorého sa odvoláva agentúra AP uviedol, že vyčíňaniu vojaka mala predchádzať hádka. Jednou z jeho prvých obetí mal byť jeho veliteľ. Agresor si potom vzal zbrane a muníciu zo základne, na ktorej pôsobí. 

Autom sa neskôr prepravil do mesta, strieľal aj v buddhistickom chráme, potom smeroval do nákupného centra Terminal 21. Polícia ihneď uzavrela budovu, ako aj priľahlé ulice. Miestnych vyzvali, aby nevychádzali z domu.

Masaker v Thajsku, vojak
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto:youtube,facebook)

"Nevieme, prečo to urobil. Vyzerá to tak, že sa zbláznil," citovala agentúra Reuters hovorcu thajského ministerstva obrany. Ten už potvrdil, že z nákupného centra vojaci a policajti evakuovali stovky ľudí. Okolo polnoci miestneho času zaistili celú budovu. Správa o zadržaní vojaka sa ale zatiaľ neobjavila.

Masaker v Thajsku, vojak
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ministerstvo zdravotníctva požiadalo verejnosť, aby v okolitých nemocniciach darovali krv, vzhľadom na veľký počet zranených.

Masaker v Thajsku, vojak
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto:youtube,facebook)

Slováci medzi obeťami nie sú

Mesto Nakhon Ratčasima, v ktorom došlo k otrasnej udalosti, leží asi 250 kilometrov na severovýchod od Bangkoku. Či boli medzi obeťami miestni, alebo aj turisti, zatiaľ nie je známe. 

Isté ale je, že medzi mŕtvymi ani zranenými nie sú Slováci. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s odvolaním sa na informácie, ktoré má k dispozícii. "Sme však v kontakte a miestnymi úradmi," podotkol riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga.

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: StreľbaVojakMŕtviNákupné centrumThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu