Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán sa ospravedlnil Ukrajine za zostrelenie lietadla: Demonštrantom v Teheráne to nestačilo

Demonštrácie proti iránskej vláde Zobraziť galériu (6)
Demonštrácie proti iránskej vláde (Zdroj: Twitter/TheTimesofIsrael)

TEHERÁN – Iránsky prezident prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že osoby zodpovedné za zostrelenie ukrajinského lietadla budú postavené pred súd. Obyvatelia Iránu sa však nedali uchlácholiť štátnickými rečami. V sobotu demonštrovali v uliciach Teheránu, skandovali "Smrť klamárom!" a žiadali, aby veliteľ vojsk ajatolláh Alí Chameneí odstúpil. Polícia proti nim použila slzný plyn.

Rúhání a Zelenskyj v sobotu absolvovali spoločný telefonát. Rúhání sa v mene Iránu ospravedlnil za tragédiu, pri ktorej zahynulo 176 ľudí, a vyjadril sústrasť ukrajinskému národu a rodinám obetí z lietadla spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) zostreleného v stredu ráno krátko po štarte z letiska v Teheráne. Iránsky prezident podľa Kyjeva dodal, že Irán plne uznáva, že táto tragédia bola dôsledkom chýb iránskeho vojenského personálu. Ukrajinský prezident prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter napísal, že iránskemu prezidentovi oznámil, že trvá na neodkladnom dokončení identifikácie osôb zabitých pri zostrelení lietadla Boeing-737 a žiada aj stíhanie osôb zaň zodpovedných. Požiadal aj o prevoz telesných pozostatkov obetí na Ukrajinu. 

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)
Irán predbežne súhlasil s vyplatením  odškodného rodinám, ktorých príbuzní zahynuli pri stredajšom zostrelení ukrajinského lietadla pri Teheráne. Podľa agentúry Ukrinform to v sobotu uviedol tajomník ukrajinskej Rady pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO) Olexij Danilov, ktorý dodal, že Irán sa zaviazal zaplatiť aj cenu zostreleného lietadla.

 "Irán úplne kompenzuje všetko," uviedol Danilov v sobotu pre britskú rozhlasovú stanicu BBC.

Priznanie sa Iránu k zostreleniu ukrajinského lietadla je podľa neho „krok správnym smerom“. Zdôraznil súčasne, že vinníci zodpovední za zostrelenie lietadla musia niesť zodpovednosť. Deklaroval aj, že očakáva plnú právnu a technickú súčinnosť so zainteresovanými iránskymi orgánmi.Plnú zodpovednosť za zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla prevzal v sobotu veliteľ vzdušných síl iránskych revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde, ktorý dodal, že sa podrobí akémukoľvek rozhodnutiu, ktoré v súvislosti s tým bude prijaté. Iránsky prezident Rúhání už v sobotu dopoludnia vyjadril „hlbokú ľútosť“ nad zostrelením lietadla, pričom to označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu".

Sústrasť pozostalým vyjadril aj iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý súčasne nariadil ozbrojeným silám svojej krajiny, aby dôsledne naprávali zistené nedostatky s cieľom predísť podobným chybám, aká sa stala v prípade neúmyselne zostreleného ukrajinského dopravného lietadla. Irán niekoľko dní tvrdil, že krach spôsobil technický výpadok, predtým ako v sobotu pripustil, že jeho vlastné rakety typu vzduch-vzduch lietadlo zostrelili.

Obyvatelia Iránu sa však nedali uchlácholiť štátnickými rečami. V sobotu demonštrovali v uliciach Teheránu, skandovali "Smrť klamárom!" a žiadali, aby veliteľ vojsk ajatolláh Alí Chameneí odstúpil. Považujú ho za klamára, lebo zatajoval, čo vláda neskôr pripustila: že zostrelili "osobné lietadlo plné vlastných občanov". Protesty vypukli v Teheráne v sobotu po priznaní fatálnej chyby armády. Nahnevané davy požadovali okamžitú rezignáciu ajatoláha Chameneího. Polícia proti nim použila slzný plyn a vodné delá.

Viac o téme: DemonštrácieCivilistiUkrajinaTeheránZostrelenie lietadlaSmrť klamárom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu