Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Demonštranti v Teheráne kričali "Smrť Británii": Trump varoval pred zabíjaním demonštrantov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Mona Hoobehfekr/ISNA via AP)

TEHERÁN/WASHINGTON - Demonštranti v Teheráne v nedeľu pred budovou britskej diplomatickej misie podpálili vlajku Spojeného kráľovstva a žiadali zatvorenie tohto úradu. Informovala o tom agentúra AFP. Pred budovou sa zišlo asi 200 demonštrantov, ktorí skandovali "Smrť Británii". Podľa panarabského denníka aš-Šark al-Awsat šlo o členov a sympatizantov polovojenskej organizácie Basídž-e Mostazafín založenej ajatolláhom Chomejním v čase iránsko-irackej vojny. Táto organizácia je priamo podriadená revolučným gardám a je pod velením duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

K protestu pred britským veľvyslanectvom došlo deň po krátkom zadržaní britského veľvyslanca Roba Macaira, keď bol v sobotu podvečer na tryzne za 176 obetí zostrelenia ukrajinského lietadla, ku ktorému sa v sobotu priznali iránske revolučné gardy. Agentúry v nedeľu informovali, že britského veľvyslanca v Teheráne zadržali pred teheránskou polytechnickou univerzitou za to, že údajne nabádal na protivládne protesty. Irán si predvolal britského veľvyslanca Roba Macaira krátko potom práve v súvislosti s jeho účasťou na "protivládnej demonštrácii". Stalo sa tak v čase, keď sa pred budovou britskej diplomatickej misie v Teheráne zhromaždili demonštranti.

Teherán spočiatku kategoricky odmietal obvinenia západných krajín, že nesie zodpovednosť za zostrelenie lietadla ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA), ktoré sa zrútilo stredu krátko po vzlietnutí z teheránskeho Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Napokon však iránske vedenie v sobotu priznalo, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené omylom.

Demonštranti v Teheráne kričali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)
​Plnú zodpovednosť za to prijal veliteľ vzdušných síl revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde. V lietadle, ktoré bolo zostrelené v stredu krátko po štarte z teheránskeho letiska, bolo 176 osôb, pričom 57 z nich boli kanadskí občania - väčšinou šlo o príslušníkov iránskej komunity. Okrem nich sa na palube nachádzali aj občania Iránu, Ukrajiny, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie. Žiaden z nich pád lietadla po zásahu raketou neprežil.

Trump v tweete vyzýva nezabíjať

Americký prezident Donald Trump varoval v nedeľu Teherán, aby nezabíjal demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc iránskych miest na protest proti nedávnemu zostreleniu dopravného lietadla armádou islamskej republiky. Informovala o tom agentúra AFP. "Lídri Iránu! Nezabíjajte svojich demonštrantov," napísal Trump na Twitteri spolu s varovaním, že svet a "čo je dôležitejšie, aj USA, vás sledujú." Toto vyhlásenie amerického prezidenta prišlo v čase, keď sa iránsky režim dostal na pokraj vojny so Spojenými štátmi a doma čelí pouličným protestom.

Len krátko pred zverejnením tohto tvítu, vystúpil v rozhovore pre stanicu CBS americký minister obrany Mark Esper a vyhlásil, že šéf Bieleho domu je stále ochotný s lídrami Iránu rokovať. "Sme pripravení sadnúť si bez akýchkoľvek podmienok (s lídrami Iránu) a prediskutovať cestu z tejto situácie, ako aj možnú sériu krokov, ktoré by z Iránu urobili trocha normálnejšiu krajinu," vyhlásil v relácii Čeľte ľudu (Face the nation) Esper.

V reakcii na stredajšie zostrelenie Boeingu 737 prevádzkovaného spoločnosťou Ukraine International Airlines, ku ktorému sa v sobotu priznala vláda v Teheráne, sa na viacerých miestach Iránu konali pouličné zhromaždenia. To, ktoré sa konalo v Teheráne, sa z pietneho aktu zmenilo na protest proti režimu. Demonštrantov, ktorí požadovali odstúpenie najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a kritizovali "klamárov" i revolučné gardy, rozohnala polícia slzotvorným plynom.

Viac o téme: ProtestyDemonštrantiDonald TrumpBritániaIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu