Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Telefonát s iránskym prezidentom: Kanada chce transparentné prešetrenie zostrelenia lietadla

Kanadský premiér Justin Trudeau. Zobraziť galériu (2)
Kanadský premiér Justin Trudeau. (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu vyzval Irán na úplné a transparentné vyšetrenie zostrelenia ukrajinského lietadla Boeing 737, ku ktorému došlo v stredu ráno pri Teheráne. Stalo sa tak v Trudeauovom telefonickom rozhovore s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Trudeau v sobotu pred novinármi uviedol, že prevzatie zodpovednosti za zostrelenie lietadla zo strany Teheránu je dôležitým krokom.

Kanadský premiér súčasne Irán vyzval na "úplné a transparentné vyšetrenie" tragédie. Irán by za ňu podľa Trudeaua  mal "samozrejme niesť plnú zodpovednosť." Kanadský premiér informoval, že príbuzní kanadských občanov, ktorí zahynuli pri havárii ukrajinského lietadla pri Teheráne, už vzniesli požiadavku na vyplatenie kompenzácií zo strany Iránu.

Tieto ich nároky, pomoc pri zvládaní dôsledkov tragédie na ich životy a dôkladné vyšetrenie toho, čo sa v stredu ráno po štarte lietadla stalo, označil Trudeau momentálne za najdôležitejšiu vec. Otázky, akú zodpovednosť by mal Irán niesť za ukrajinské lietadlo zostrelené nad Teheránom, zváži Kanada a ďalšie krajiny v blízkej budúcnosti, uviedol Trudeau. Kanadský premiér informoval, že prví kanadskí odborníci a diplomati, ktorí sa v Iráne zúčastnia na vyšetrovaní katastrofy a poskytnú pomoc rodinám obetí, dorazia do Teheránu v nedeľu.

57 obetí bolo z Kanady

V rozhovore s iránskym prezidentom Rúháním Trudeau podľa vlastných slov zdôraznil, že účasť Kanady na vyšetrovaní tragédie "je absolútne nevyhnutná". "Očakávame všestrannú a úplnú spoluprácu iránskych orgánov," uviedol Trudeau. Irán sa v sobotu v ranných hodinách k zostreleniu ukrajinského dopravného lietadla priznal s tým, že bolo "neúmyselné" a zavinila ho ľudská chyba.

V lietadle, ktoré bolo zostrelené v stredu krátko po štarte z teheránskeho letiska, bolo 176 osôb, pričom 57 z nich boli kanadskí občania - väčšinou šlo o príslušníkov iránskej komunity. Okrem nich sa na palube nachádzali aj občania Iránu, Ukrajiny, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie. Žiaden z nich pád lietadla po zásahu raketou neprežil.

Viac o téme: LietadloZostrelenieKanadaIránJustrin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu