Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jobbik by vystriedal maďarský kontingent v Iraku iba s podmienkou

Maďarský poslanec Európskeho parlamentu (EP) za ultrapravicovú stranu Jobbik Béla Kovács.
Maďarský poslanec Európskeho parlamentu (EP) za ultrapravicovú stranu Jobbik Béla Kovács. (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Príslušníci maďarského kontingentu v Iraku by sa mali vo februári vystriedať, pripomenula v piatok v Budapešti opozičná strana Jobbik, podľa ktorej by noví maďarskí vojaci mali do tejto krajiny juhozápadnej Ázie vycestovať iba v prípade, že sa konflikt medzi Irakom a Iránom nevyostrí.

Podľa agentúry MTI poslankyňa Jobbiku Andrea Vargová-Damnová podotkla, že výmena vojakov by bola vhodná iba pod podmienkou, že Irán nespustí vážnejšiu odplatu proti zahraničným vojenským jednotkám pôsobiacim v Iraku. Opozičná politička kritizovala štvrtkové vyjadrenie premiéra Viktora Orbána, ktorý podľa jej slov nerozvážne vyhlásil, že by bol rád, keby sa názorové rozdiely v záležitosti Iránu medzi Európskou úniou a izraelsko-americkým postojom zmiernili.

Zdôraznila, že práve v otázke Iránu nemožno nijako zastávať americký postoj a ospravedlniť zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. O plánovanom útoku totiž USA vôbec nekonzultovali so svojimi spojencami, dokonca ani s Izraelom. Maďarský minister obrany Tibor Benkő vo štvrtok vyhlásil, že maďarskí vojaci zostávajú v Iraku aj po stredajšom útoku iránskych rakiet na iracké vojenské základne, na ktorých pôsobia americké a spojenecké jednotky.

Vo dvoch irackých misiách pod velením USA a NATO slúži celkom 200 maďarských vojakov. Jeden zo stredajších útokov balistickou raketou zasiahol aj základňu, na ktorej sú aj maďarskí vojaci. Nikto z nich sa však nezranil, zdôraznila v stredu maďarská vláda. Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

Viac o téme: Konflikt USAIránIrakJobbik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu