Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Islamista Dominik z východu Slovenska čelí deväťročnému trestu za prípravu teroristického útoku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)

PRAHA – Štátny zástupca navrhol Dominikovi Kobulnickému (25) deväť rokov väzenia za prípravu teroristického útoku a propagáciu Daešu. V jeho dome kriminalisti našli výbušniny, ktoré by podľa znalcov mohli spôsobiť smrť, a návod na výrobu bomby. Islamský konvertita zo Slovenska vinu odmieta.

Senát Mestského súdu v Prahe podľa českého denníka iDnes uzavrel hlavné pojednávanie a teraz sa uskutočňujú záverečné reči strán. Žalobca pre muža navrhol deväťročný trest vo väznici s najprísnejším režimom a aj vyhostenie z Českej republiky na neurčito. 

Slováka Dominika Kobulnického fascinoval radikálny islam a teroristický Daeš. To sa prejavovalo napríklad v tom, ako sa obliekal. Vo svojej záverečnej reči to zdôraznil štátny zástupca Martin Bílý. „Je zjavné, že to preňho bolo ako droga,“ popísal žalobca Kobulnického vzťah k militantnému učeniu. Závery žalobcu napadla v rozsiahlej argumentácii obhajoba. „Môj klient sa od počiatku cíti nevinný. Tvrdenie obžaloby sa nepodarilo preukázať,“ povedala advokátka Lucia Švecová. Podľa nej svedkovia popísali jej klienta ako milého a pokojného chlapca.

Islamista Dominik z východu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)
Obhajkyňa spochybnila aj znalecké expertízy a svedectvá, ktoré by jej mandanta mohlo spájať s radikálnym islamom a terorizmom. I pyrotechnika, ktorú zaistili policajti v Kobulnického byte podľa obhajoby mala slúžiť len na výrobu zábavnej pyrotechniky.

Kobulnický vinu popiera, ale mal vražedné myšlienky

Mladíka kriminalisti zatkli v decembri pred dvoma rokmi v jeho byte v Stodůlkách. Senát Silvie Slepičkovej začal o prípade pojednávať tento rok v januári.  Kobulnického výsluch trval tri dni, muž potom obžalobu poprel. „Mal som vražedné myšlienky,“ pripustil. Týkalo sa to však vraj skoršieho obdobia, keď premýšľal o teroristickom útoku na prešovskú autobusovú stanicu. Islam ho vraj začal fascinovať už na základnej škole. Konvertoval naň po svojom odchode do Česka pred štyrmi rokmi. 

Islamista Dominik z východu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)
Počas svojho výsluchu napríklad pripustil, že sa rád oblieka ako džihádisti. „Páči sa mi to oblečenie, ale robím to len sám pre seba. Neznamená to však, že chcem niekomu ubližovať,“ zdôraznil v rámci svojej výpovede. Chemikálie vraj chcel použiť len na silvestrovský ohňostroj na rodnom východe Slovenska. Na súde sa podľa štátneho zástupcu Martina Bílého podarilo dokázať, že obžalovaný chcel podomácky vyrobenú výbušninu použiť a zraniť alebo zabiť ľudí. 

Viac o téme: VýbušninySúd Východné SlovenskoIslamistaKonvertita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu