Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poľský prezident chce sankcie proti Rusku zachovať: Demokratizáciu na Ukrajine podporujeme

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Západné sankcie voči Rusku by mali byť zachované až do úplného obnovenia územnej celistvosti Ukrajiny. Vyhlásil to v sobotu na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo Varšave jeho poľský náprotivok Andrzej Duda.

Podľa agentúry Ukrinform Duda taktiež poznamenal, že prípadná výmena väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom by mohla byť dobrým krokom na vyriešenie krízy na východe Ukrajiny. Takisto zdôraznil, že urovnanie historických sporov medzi Poľskom a Ukrajinou je pre poľskú stranu "zásadné".

"Varšava podporuje a bude podporovať Ukrajinu v jej zbližovaní s EÚ a NATO a podporuje vnútorné demokratické transformácie a reformy v krajine," uviedol ďalej Duda. Poďakoval sa ukrajinskému prezidentovi za sobotňajšiu účasť na pamätných udalostiach vo Varšave pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny. Poľský prezident taktiež uviedol, že jeho krajina sa teší na rozvoj dopravnej a hraničnej infraštruktúry, čím sa prehĺbi obchodný obrat medzi Poľskom a Ukrajinou.

Zdôraznil, že poľská strana preskúma možnosť zvýšenia počtu kontrolných stanovíšť na poľsko-ukrajinskej hranici, ako aj možnosť rozvoja dopravných spojení, najmä pozdĺž riek Južný Bug a Dnester.
 

Viac o téme: RuskoPoľskoUkrajinaAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu