Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dudov varovný prst: Je potrebné sa vyhýbať spolupráci s agresívnymi mocnosťami

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Bebeto Matthews)

NEW YORK - Poľský prezident Andrzej Duda vo Valnom zhromaždení OSN v utorok vystríhal pred spoluprácou so štátmi, ktoré podnikajú agresie voči iným krajinám. Podľa neho sa treba vyvarovať omylov, ktoré pred 80 rokmi viedli k rozpútaniu druhej svetovej vojny.

Je potrebné vzdať sa "nebezpečných ilúzií o uzatváraní dohôd s agresorom na úkor ostatných" alebo v záujme ekonomického zisku, povedal Duda svetovým lídrom zhromaždeným na všeobecnej rozprave VZ OSN v New Yorku. Štáty, ktoré porušujú princípy medzinárodného práva, sa podľa neho musia za svoje konanie zodpovedať. Poľský prezident v tejto súvislosti konkrétne nemenoval žiadnu krajinu.

Vyjadril však podporu pre územnú celistvosť Ukrajiny a Gruzínska, ktorú ohrozujú proruskí separatisti a odštiepenecké regióny. Podľa Dudu sa medzinárodné spoločenstvo z krutostí druhej svetovej vojny do veľkej miery poučilo. Na svete však aj v súčasnosti stále dochádza k etnickým čistkám, genocídam a zmenám štátnych hraníc za použitia sily, zdôraznil poľský líder v prejave vo Valnom zhromaždení OSN.

Viac o téme: SpoluprácaOSNValné zhromaždenieAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu