Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sršeň zabijak rozsieva strach po Európe! Počet oblastí, kde útočí, sa zvyšuje

Sršeň ázijský Zobraziť galériu (4)
Sršeň ázijský (Zdroj: Profimedia)

LISABON, PARÍŽ, BONN – Sršeň ázijský patrí medzi veľmi nebezpečné druhy hmyzu. Je agresívny a svoju korisť prenasleduje, kým ju nedostihne. Bojovať s ňou sa tohto roku rozhodli v Portugalsku, kde už zabili vyše tritisíc kusov. Vytvorili dokonca mapu, kde môžu ľudia pohyb nebezpečného hmyzu sledovať.

V Portugalsku sa sršeň ázijský rozmnožil veľmi rýchlo a začal si zakladať hniezda. Najhoršie na tom je sever krajiny, predovšetkým obec Montalegre, kde sa miestni ľudia rozhodli hmyz zlikvidovať. Od začiatku marca do polovice júna dali rozmiestniť až 200 pascí na rôznych miestach v okolí obce a podarilo sa už zabiť 3 990 kusov sršňa ázijského a 9 013 sršňa obyčajného. Dohromady tak zlikvidovali už 1 300 kusov tohto bodavého hmyzu, informoval portál agriculturaemar.com.

Obec ľuďom ponúkne aj rozličné stretnutia, kde ich bude učiť, ako sa sršňov zbaviť. V Portugalsku existuje aj mapa, kde môžu obyvatelia sledovať pohyb tohto agresívneho hmyzu, a to na sosvespa.pt.  Sršeň ázijský sa už usadil aj v Nemecku, predovšetkým v Bádensku-Württembersku a Bavorsku. Podľa odborníkov by sa mohol nachádzať asi dvesto kilometrov od českých hraníc.

Sršeň zabijak rozsieva strach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vespa velutina (sršeň ázijský) je pre prírodu nebezpečný, pretože rád zabíja a požiera včely, ale ohrozovať môže aj človeka. Oproti menším sršňom, ktorých poznáme u nás, útočí i v prípade, že sa ľudia prechádzajú okolo hniezda. V Európe sa najprv objavil vo Francúzsku, kam se dostal obchodnou loďou z Číny, odkiaľ tiež pochádza. Žije aj na severe Indie a v Indočíne. Vo Francúzsku sa najviac rozmnožil v departmente Pas-de-Calais, v Norde, Aisne, Somme a Oise. Po bodnutí sršňom zomrel napríklad farmár, ktorý dostal silnú alergiu. Vo vážnom stave sa ocitlo aj šesť detí, ktoré agresívny hmyz napadol počas futbalového zápasu, uviedol portál francetinfo.fr.

Sršeň zabijak rozsieva strach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)
Z Francúzska putoval sršeň do Španielska, predovšetkým na sever. Objavil sa hlavne v Baskicku, kde si začal vytvárať nové hniezda a budovať kolónie. Rozšíril sa do Galície, Katalánska, na ostrov Mallorku a do Talianska. Doteraz bol výskyt sršňov zaznamenaný pri meste Sanremo, Cuneo alebo v oblasti Ligúrie. Nebezpečenstvo predstavovalo napríklad hniezdo pri nemocnici v Sanreme, kde ohrozovalo pacientov i personál. Hasičom sa nakoniec podarilo sršne zlikvidovať. Ťažkosti však  majú aj talianski včelári, napísal portál sanremonews.it. Výskyt nebezpečného druhu hlási aj Veľká Británia, kde sa sršeň už mal usídliť v grófstve Devon a na ostrove Jersey. Britské ministerstvo životného prostredia pred hmyzom varovalo predovšetkým včelárov, ktorí podľa denníka The Sun podnikajú preventívne kroky, aby k rozmnožovaniu sršňov nedošlo.

Viac o téme: JedVčelyHniezdaEurópaSršne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu