Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alergici si len tak nevydýchnu: Potrápi ich ešte peľ inváznej ambrózie i pŕhľavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy. Klesli denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých ako jedného z najsilnejších alergénov tohto obdobia, čo zachytili všetky monitorovacie stanice peľovej informačnej služby (PIS). Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá koordinácia PIS na Slovensku.

"Nárast sme zaznamenali u denných koncentrácií peľu paliny. U inváznej ambrózii sa objavoval len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách. Naopak, vo veľmi vysokých hladinách sa udržiavali spóry húb (plesní)," priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ s tým, že boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária, ktorých denné koncentrácie po dažďoch a oteplení vždy výrazne narastajú. V najbližších dňoch sa podľa prognóz odborníkov na tom nič nezmení.

Napriek tomu, že peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých sa pomaly končí a ich denné koncentrácie postupne klesajú do alergologicky nevýznamných hladín, môže tento peľ potrápiť ešte alergikov na strednom, severnom a východnom Slovensku. Ako dodala Lafférsová, pre alergikov nie je dobrou správou, že sa zvýšia denné koncentrácie peľu inváznej ambrózie a tiež, že sa vo vysokých hladinách udržia i denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy.

Viac o téme: AlergieSlovenskoRegionálny úrad verejného zdravotníctvaPeľová informačná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu