Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európski giganti nesklamali: Svetlo sveta uzreli prvé čísla o účasti, TOTO sú odhady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa +++ dpa-Bildfunk +++/dpa via AP)

BRUSEL - V Španielsku, Francúzsku i Nemecku bude zrejme účasť v tohtoročných eurovoľbách vyššia ako v roku 2014. Popoludňajšie odhady o účasti v Španielsku hovoria o 35 percentách, zatiaľ čo v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu sa na nich do rovnakého času zúčastnilo 24% voličov.

V krajine sa pritom dnes konajú aj komunálne a niektoré regionálne voľby, vrátane volieb starostov Madridu a Barcelony, zatiaľ čo v roku 2014 boli eurovoľby samostatne. V Nemecku do 14:00, teda štyri hodiny pred uzavretím volebných miestností, svoj hlas odovzdalo 29% registrovaných voličov. V roku 2014 to bolo v rovnakom čase 26%. Uvedené číslo však nezahŕňa poštou odoslané hlasy.

Vo Francúzsku do poludnia odvolilo 19% ľudí, v porovnaní so 16% spred piatich rokov. Voľby do EP, v ktorých si voliči vyberajú 751 zástupcov v europarlamente, sa konajú od 23. do 26. mája. Po odchode Veľkej Británie z EÚ, počet poslancov klesne na 705. Prvé predbežné výsledky za celú úniu by mali byť dostupné okolo 23:15.

Viac o téme: VoľbyNemeckoŠpanielskoFrancúzskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu