Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zložia zbrane: Izrael a hnutie Hamas sa dohodli na polročnom prímerí v Gaze

Nepokoje v Gaze Zobraziť galériu (2)
Nepokoje v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhammed Dahman)

GAZA - Izrael a palestínske hnutie Hamas uzavreli dohodu o šesťmesačnom prímerí pozdĺž hraníc pásma Gazy so židovským štátom. V pondelok večer o tom informovala izraelská televízia Kešet 12. Podľa denníka The Times of Israel sa Hamas zaviazal zastaviť násilné incidenty pozdĺž hraničného plotu a rešpektovať ochrannú zónu 300 metrov od hraníc.

Prisľúbil aj, že Palestínčania prestanú vypúšťať zápalné balóny, ktoré na izraelskej strane hraníc spôsobujú lesné požiare alebo škody na úrode. V súlade s dohodou by mali prestať aj nočné zrážky radikálov z pásma Gazy s izraelskými bezpečnostnými silami. 

Hamas sa tiež zaviazal, že palestínske lode sa nebudú pokúšať narušiť morské hranice medzi Gazou a Izraelom. Výmenou za splnenie týchto ustanovení dohody o prímerí Izrael Palestínčanom opäť povolí lov rýb v oblasti do 15 námorných míľ od pobrežia Gazy.

Izrael umožní aj realizovať v pásme Gazy programy OSN s priamymi platbami za vykonanú prácu, povolí dovoz liekov a iných druhov pomoci pre civilistov v pásme Gazy a začne s palestínskym vedením rokovať o dodávkach elektrickej energie, hraničných priechodoch, zdravotnej starostlivosti a finančnej pomoci.

Nepokoje v Gaze
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Dohoda o prímerí bola dosiahnutá za pomoci sprostredkovateľov z Egypta a OSN. Uzavretiu dohody predchádzal prudký nárast napätia v pásme Gazy a začiatkom mája aj dva dni trvajúca vojenská eskalácia medzi Izraelom a ozbrojenými skupinami v pobrežnej enkláve, keď Palestínčania na juh Izraela vypálili takmer 700 rakiet, mínometných nábojov a protitankových riadených rakiet. O život pri tom prišli štyria Izraelčania.

Izraelská armáda v odvete zasiahla v pásme Gazy viac ako 300 cieľov spájaných s ozbrojenými skupinami Hamas a Islamský džihád. V týchto bojoch zahynulo asi 25 Palestínčanov; väčšina z nich bola členmi spomínaných zoskupení, napísali The Times of Israel.

 

Viac o téme: DohodaPrímerieIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu